ПРОСЕЧАН страни туриста у Београду има 42 године, запослен је, путује са породицом или партнером и дневно, поред смештаја и превоза, на провод и храну троши 67 евра.

Нишки гости су млађи - у просеку имају по 34 године, па троше упола мање (34 евра) и тек сваки трећи путује са партнером. И њима је, међутим, главни мотив доласка одмор и забава. Подаци Удружења хотелијера и ресторатера Србије показују да нискобуџетне авио-компаније нису направиле револуцију у нишком туризму као у београдском. Наиме, само је 14 одсто туриста у Ниш стигло авионом, а у Београд сваки други. За оба града је заједничко то што је број индивидуалних гостију драстично скочио, па сада сваки други страни туриста сам резервише смештај путем интернета.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
У Будви хладе вреле дане

- На листи задовољства страним гостима Београд и Ниш имају подједнако гостољубиве домаћине - каже Геори Генов, директор ХОРЕС-а. - Најбоље су оцењени љубазни домаћини, сигурност, смештајни објекти и панорамско разгледање у Београду. У Нишу су најзадовољнији гастрономском понудом, љубазношћу и сигурношћу. Чистоћа и туристичка сигнализација су подједнако лоше оцењене у оба града.

У Београду 52 одсто странаца спава у хотелима и резервише их преко резервационих система. У Нишу само 35 одсто странаца спава у хотелима, скоро 20 одсто у хостелима, а 45 одсто у приватном смештају.

- Пошто је анкета показала да је 45 одсто гостију у Нишу и 62 одсто први пут у Београду, морамо да се потрудимо да им се допадне и да се врате - истиче Генов. - Чак 75 одсто туриста је одговорило да им је мотив за долазак била забава, значи да нас тако доживљавају и да треба да осмислимо још више забавних садржаја.

Ове године ће бити завршено и истраживање задовољства страних туриста у Новом Саду, Суботици, Копаонику, Златбору и Врњачкој Бањи.