ВЕЛИКИ избор плажа, загарантован провод, али и лепоте Старог града, оно су што годинама привлачи велики број туриста у престоницу туризма Црногорског приморја, Будву. Цене смештаја нису се мењале у односу на прошлу сезону, а оно што иде у прилог овој дестинацији је то што су се будвански угоститељи обавезали да половину закупљене плаже оставе слободну за сунцобране туриста. Тако гости Будве неће морати да се од раног јутра утркују за парче песка уколико не желе да изнајме лежаљке.

Омладина је циљна група будванских хотелијера, па је велики део Будве прилагођен за њихово уживање. Они од јутра до мрака могу да се проводе на дневним журкама, које се организују на плажама Јаз и Плоче, на којима је просек година од 20 до 30, док су увече за њих резервисане дискотеке. Ипак, у Будви своје место може наћи и старија генерација, која може да изнајми смештај у мирнијем делу Будве или неком од многобројних хотела, а да у вечерњим сатима ужива у шетњи међу зидинама Старог града, у ком су смештене сувернирнице и ресторани.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Рај на раскршћу три континента

Када је реч о купалиштима, у самој Будви им је на располагању Словенска плажа, која је дуга око 1,5 километара и претежно је шљунковита са ситним каменчићима, док се љубитељи ситног песка могу отиснути бродићем или аутом до неке од плажа Будванске ривијере. Могрен се састоји од две песковите плаже и налази се на око 150 метара од Старог града. На располагању је и плажа у Бечићима, до које се из центра Будве може стићи за око 20 минута лаганим ходом. Нешто луксузније су Краљичина плажа и Милочер, које су налазе непосредној близини. Близу је и Петровац, кога бирају љубитељи мирнијег одмора, јер осим многобројних ресторана, ноћних клубова готово да нема.

Иако је познато да су годинама гости из Србије међу најбројнијима, на улицама се углавном чује руски језик, јер су туристи из земаља бившег Совјетског Савеза, као и претходних година преплавили будванску ривијеру. Осим српског и енглеског језика, менији и путокази су на руском.

- Осим гостију из земаља бивше Југославије, који су увек међу нашим омиљеним, радује ме и гости из средње и централне Европе - каже Младен Франовић, директор Туристичке организације Будве. - У односу на прошлу годину средили смо велики број плажа, шеталишта, спортских терена, ове године смо изградили додатна паркинг-места, која увек представљају проблем.

Оно што карактерише ово туристичко место је да овде могу да одседну туристи различите платежне моћи. У забаченијем делу смештај може да се нађе за 10 евра, док на пример. у луксузном летовалишту Светом Стефану треба да издвоје од 3.000 до 5.000 евра за ноћ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
24 САТА У АСТАНИ: Спој традиције и модерног

Цене у кафићима и ресторанима у рангу су са београдским, Занимљиво је да чак и у угоститељским објектима "на гласу" ценовник умногоме не одскаче од кафића на плажама. Изнајмљивање сунцобрана и пара лежаљки се креће у просеку од пет до 15 евра.


АДРЕНАЛИН

ОСИМ ноћног провода, љубитељи водених спортова такође могу да пронађу место за себе. За параглајдинг морају да издвоје 40 евра, 15 минута флајбординга стаје 40 евра, роњење 40 евра, скијање на води 20 минута 40 евра. Изнајмљивање чамца на сат кошта 150 евра, док је цена за дан од 350 до 500 евра.


ИЗЛЕТИ

Острог 17 евра

Бококоторска тура 18 евра

Скадарско језеро 28 евра

Дубровник 35 евраЦЕНЕ

КАФА 1,2 - 2,5

Пиво1,8 - 3

Парче пице 2

Палачинке 2

Порција шпагета 5 - 8

Порција пилетине4,50 - 10

Газирана и негазирана пића 2 - 2,5

* у еврима