ТРЕСКАВАЦ, голи трапезасти монолит, остатак вулканске купе на румунској обали Ђердапске клисуре био је планина богова блиставе културе Лепенског вира пре 8.000 година.

Насеље првих Европљана који су припитомили биљке и животиње и створили монументалну уметност саграђено је на српској обали Дунава тачно насупрот оријашкој стени која хипнотички привлачи поглед. Академик Драгослав Срејовић, проналазач Лепенског вира, наглашавао је да Трескавац представља “најсталнију и најмонументалнију фигуру” у свету Лепенаца који су светилишта правили подражавајући облик “ђердапског Олимпа”.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Последњи полазак воза Романтика са Главне станице у Београду

Његову врх често обавијају облаци из којих је чује трескање громова, а још импресивнија представа одиграва се на дан летње дугодневице. Тад Трескавац у свитање губи трапезаст обрис и претвара се у тамну пирамиду коју оцртавају сунчеви зраци с врхом на ком неколико тренутака блиста сунце.

Врло вероватно су најхрабрији међу становницима Лепенског вира прешли Дунав и попели на врх с кога су видели да је свет много већи од њихове увале у Ђердапској клисури. Можда су баш они повели саплеменике на велико путовање оставивши нам загонетку где су Лепенци нестали. Као успомену оставили су нам чудесне скулптуре и опчињавајући поглед с Трескавца.

Магија овог вулканског врха једнако је моћна као и у праскозорје Европе и привлачи безбројне посетиоце у румунски национални парк „Гвоздена капија“. Међу гостима су многи из Србије, који се осећају као код куће у делу Ђердапа званом Банатска клисура насељеном Србима, у чијим ресторанима и пансионима често одседају. Стаза до Трескавца добро је обележена и на њу се улази са паркинга крај села Свиница.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Нема мора без 1.000 евра

ВИКЕНД У КЛИСУРИ

СРПСКИ посетиоци имају два начина да дођу до Трескавца: преко граничног прелаза код Вршца или путем преко бране ХЕ Ђердап код Кладова. За један викенд могуће је лагано обићи и Лепенски вир с околним видиковцима и Трескавац. Мора се признати да је румунска обала туристички уређенија и да су за разлику од наших пешачке стазе одлично означене. За разлику од српског, улазак у румунски национални парк је бесплатан.