СУНЦЕ, секс и сангрија - некада се знало да је ово добитна комбинација кад је требало младе приволети да отпутују на неко место. Знали су то и продавци туристичких аранжмана нудећи им управо ово "свето тројство".

Данас туристички радници морају да мењају понуду и да акценат ставе на друге ствари. Дестинације које нуде добар провод и литре алкохола више нису најтраженије међу омладином. Уместо јефтиних одмора на којима желе само једно - добар провод, млади сада предност дају путовањима са смислом. Заинтересовани су да истраже удаљене дестинације, радије остају у хостелима него у хотелима и желе да упознају културу, обичаје и језик дестинације на коју путују. Еколошка свест је код многих развијена, размишљају о негативном утицају масовног туризма, о заштити животне средине, не желе да експлоатишу место у које су дошли.

Сведоци смо заокрета од одмора окренутог хедонизму и ноћима у којима се испија алкохол у неограниченим количинама ка летовању које обухвата елементе фитнеса и здравог живота. Истраживања показују да се 70 одсто миленијалаца радије хвали временом које је прошло откад су се последњи пут напили него тиме колико су синоћ попили. Истраживања такође показују да недељно конзумирају пет јединица алкохола, што преведено на разумљиви језик значи само две чаше вина или две кригле пива.

Али млади данас имају другу опсесију - качење фотографија на друштвене мреже. Опсесија да забележе савршен селфи утиче и на избор хотела. Сваки други млад човек признаје да у избору дестинације обраћа пажњу на њену фотогеничност.