ПРВИ туристи су се на одмор у Грчку упутили већ за првомајске празнике, а до краја маја ће из свих агенција кренути први аутобуси пут Егеја.

Не рачунајући неколико ситних инцидената које су направили наши матуранти у Италији и десетак жалби туриста за ускршње аранжмане, ова година је у агенцијама почела без већих проблема. У Националну асоцијацију туристичких агенција стигло је само неколико замерки туриста, а већина је била неоснована или шаљивог карактера.

- Од када смо пре три године увели “Гаранцију путовања” имали смо само један случај агенције која је пала у стечај и тада смо успешно обештетили више од 250 путника - каже Александар Сеничић, директор ЈУТА. - Сав остали рад се своди на нашу техничку асистенцију 24 часа и немамо већих проблема, јер се 90 одсто позива не односи на гаранцију путовања, нити случајеве у вези са радом агенција, већ едукацију путника која су њихова права и обавезе. Такође, имали смо и занимљиве жалбе, које нису у нашем домену, попут човека који се жалио на цену ћевапчића у Скадарлији.

Наши туристи су још у новембру почели да уплаћују аранжмане за Грчку, а већина је имала и специфичне захтеве. Тако је, рецимо, једна госпођа тражила апартман који мора да има врата на истоку, јер је то добро по “фенг шуију”. Неки траже хотел са услугом “све инклузивно”, а други да аранжман “аутоматски има и превоз”.

У агенцијама кажу да када уплаћују сва српска деца су “ситна, малечка и не једу ништа” и спавају са родитељима у кревету до 14. годинe, па не вреди да им плате лежај. Када, међутим, крену на пут аутобуска седишта су мала, а када стигну сви грчки кревети су тесни и хране нема у довољним количинама. Пошто велики број хотела и апартмана не наплаћује смештај деци, дешавају се случајеви попут оног да родитељ пита запослене у агенцији: “Да ли дете од 17 година има свој кревет?”

Фото П. Митић

Највећи број туриста тражи да се апартман налази на самој плажи, а разлози за то су увек - деца. Тако је један отац тражио “морамо да будемо смештени на плажи”, јер има сина од пет година који не жели да хода. Друга мајка је, пак, тражила апартман до мора јер има ћерку од 11 година која је нежна и не може да пешачи до плаже.

Највећи број жалби прошлог лета односио се на комарце, таласе и хладну воду, па су овог пролећа многи хтели да се осигурају и у агенцијама су, пре уплате, тражили: “Још да ми проверите какво ће бити време у Ханиотију 25. августа, па да уплатим!” Ове године се у истој агенцији поново појавио човек који је лане тражио паре назад јер је “био смештен у бункеру”, а у јануару се јавио речима: “Овде ваша ноћна мора, ја бих опет са вама на Ситонију”!

МЕДИЦИНСКИ ФЕНОМЕНИ

Када откажу аранжман, да би туристима агенција вратила новац морају да донесу потврде од лекара, а медицинско особље се нимало не либи да даје лажна документа.

Једна девојка је 19. јануара донела потврду да треба да се породи у септембру, а била је код лекара 24. новембра прошле године и тада је била у осмом месецу трудноће! Четири девојке из Ниша донеле су потврду да су добиле богиње, а потписао је кардиолог, отац једне од њих.

Медицински материјал не сме да се шаље поштом, па је пензионерка, која је на Бледу заборавила вилицу у чаши, морала да чека две недеље да јој зубе донесе наредна група. Више среће је имала пензионерка која је заборавила вилицу између седишта, јер су јој вратили зубе већ - сутрадан.