ПО МНОГИМА најлепше острво Средоземног мора, Сардинија, која захваљујући прелепим плажама носи епитет “Кариби медитерана”, од предстојећег лета коначно је доступна и нашим туристима.

Од јуна до краја августа на Сардинију се сјати комплетан светски џет-сет. Захваљујући Ага Кану, који је пре пола века изградио Коста Есмералду, у луци Порто Черво, сваког лета могу се видети јахте Берлусконија, Абрамовича и осталих тајкуна и олигарха. Међутим, захваљујући одабраним гостима, лепота острва, која може да се види у Бондовом филму “Шпијун који ме је волео”, ни данас није нарушена.

До Сардиније се може стићи луксузном јахтом или бродом из Ливорна или Ђенове, али је неупоредиво лакше чартер- летом из Београда, а први је заказан за 16. јун. Сардинија је дуго важила за једно од најлепших и најскупљих одредишта на Медитерану, а сада је доступнија нашим туристима.

Овде можете обићи савршене плаже меког белог или златног песка, шарених каменчића, са водом невероватних боја, које се преливају од тиркизне и резедо до љубичасте и топаз плаве. На Сардинији се производе органска храна, укусан мед, сир и питко вино, једе свежа морска храна, малоредус паста са сиром пекорино, прасетина и много салате. Мештани су изузетно поштени и љубазни, поносни на порекло, одличан географски положај и чињеницу да су они покренули уједињење Италије.

Ипак, највећа предност Сардиније је то што овде није развијен масовни туризам и гужве нема ни на прелепим плажама, ни у хотелима, а ни у градовима. Осим главног града Каљарија, на Сардинији нема “бетонских џунгли”, чиме су успели да сачувају природу уз неколико националних паркова. На овом острву живи 330 врста птица, а међу њима је и огромна колонија фламингоса који се зими овде окупљају из читаве Европе.

Градић Алгеро, који се налази на западном делу острва, прави је бисер који најбоље показује лице Сардиније. Алгеро је мешавина Италије, Шпаније и Марока са шареним, али елегантним фасадама, у којем свака кућа има поглед на море. Овај рибарски град некада је називан “Барселонета”, јер је у средњем веку припадао каталонској кући Арагона, док није прешао у руке богате фамилије Савоја. Туристи уживају да се изгубе у уским поплочаним уличицама, купују накит од корала или мале флашице алкохола мирто, вечерају у ресторанима у луци или ћаскају у баровима. Оближњи градић Арбореа је одличан избор за љубитеље природе и коња, јер је ово место чувено по одличним јахачима.

Туристи које занима како се проводи светски џет-сет могу да оду на север до Коста Есмералде и Порто Черва. Они који желе да шопингују треба да се упуте на југ - ка Каљарију.