ИАКО су многима прве асоцијације на Амстердам неометано коришћење марихуане и легална проституција, овај град је заправо велики културни центар, који има више канала него Венеција.

Најбоље превозно средство је бицикл, а улазнице у музеје нису јефтине и коштају од 10 до 17 евра. Љубитељи музеја обично узму карту за неограничен број улазака, која кошта 60 евра. Међутим, постоје и музеји у којима улаз кошта пет евра.

Тако улаз у Музеј кућица на води кошта четири и по евра, а у Музеј флуоресцентне уметности - пет евра. На Тргу Дам, у 10 часова почиње бесплатан тура са водичима “Сандерман”. Обавезно треба прошетати и плутајућом цветном пијацом на каналу Сингел, а ова атракција је бесплатна. На овом каналу је и брод мачака на којем живе напуштени крзнени љубимци, а улаз је такође бесплатан. И улазак у Бегијнхоф, најстарију кућу из 1475. године је бесплатан.

Краљев рођендан је 27. априла, а “улазница” на журку је наранџаста мајица. Кварт црвених фењера је велика атракција, а улаз у Музеј секса је четири евра. Шетња квартом је бесплатна, а може се ићи и уз пратњу водича Мартине и Луизе, бивших продавачица љубави.

Бицикл можете да изнајмити, али је паметније отворити четворе очи и када је бициклисти задњи део обојен у жуто. То значи да вози људе бесплатно по граду, па треба само викнути “Бацки”! Иако се град лако препешачи, ноге се брзо уморе, па је занимљиво осмислити “архитектонску туру” трамвајем. Карта (која траје сат времена и важи за метро) кошта три евра. Трамвајима 7 и 14 може да се види Флевопарк, а возом отпутује до Зандијк Зансе Шанса и виде ветрењаче. Постоји и вожња историјским трамвајем (недељом) који пола сата вози кроз историјски део, а полази из Музеја и карта кошта три евра.

Близу Ријксмузеја у срцу града налази се арт-деко затворени базен Цуидербад, а улазница за купање у овом невероватном амбијенту је 3,70 евра. У Амстердаму може повољно да се једе, али мора да се поштује време оброка. Рецимо, од 9.00 до 10.00 ујутру у холандском ланцу “Хема” (близу Трга Дам) за два евра може да се доручкује: багет са омлетом, кроасан са џемом и кафа!

Неколико кафића нуди јефтино пиће и фантастичан поглед, а такви су “Кафе Блу” на врху Калваторен шопинг центра, “Ла Плас” у ОБА библиотеци или “Руфтоп” на врху научног центра Немо. На улици (поготово Алберт Кујп пијаци) могу да се купе јефтине харинге које су аутентично холандско јело, а уколико је дан сунчан и топао, са храном из супермаркета “Алберт Хеин” може да се руча за мање од пет евра у парку.


КАКО ПРЕПОЗНАТИ “КОФИШОП”

За пословање “кофишопова” у Амстердаму постоји нека врста прећутног одобравања. Ипак, требало би да разликујете обичан кафић од “кофишопа” у Амстердаму, који има дозволу за продавње лаких дрога, кафе и безалкохолних пића, али не и алкохола. Обично је на излозима залепљен зелено-бели папир, као метод распознавања “кофишопова” од кафића.