КО једном дође у Бању Ковиљачу, увек ће се овде радо вратити. Било да га у лечилиште, познато још у доба Илира, доводи бољка или жеља да у велнес центру “Ковиље” (једном од најбољих у Србији, смештеном у некадашњем купатилу краља Петра Првог) “напуни батерије”, човек овде брзо схвати да сумпоровита вода, блато, чист ваздух и тишина у подножју шуме граба, цера и букве - лече и тело и душу.

Бања Ковиљача има природни потенцијал да буде српска реплика Карлових Вари. Ако се привреда “закачи” за “локомотиву” коју вуче Специјална болница (више пута награђивана као лидер у области медицинског и велнес туризма на тржишту југоисточне Европе), то би лако могла и да постане. Примаријус др Александар Јокић, директор болнице, уверен је да Ковиљача може да буде много више од центра за превенцију и лечење:

- Као болница се непрестано развијамо, али неопходно је и да се унапреди понуда Бање Ковиљаче како би заиста постала туристички центар. Ту су Дрина, Гучево, Цер, манастир Троноша, Тршић... Све то треба искористити да бисмо били спремни за долазак гостију који желе активан одмор. Кроз бању ће да прођу за три сата, али ако у туристичку понуду укључимо и скијање на Златибору и обилазак Београда, то ће допринети комплетној понуди. Годишње у бањи имамо 150.000 ноћења и ако сваки гост потроши само десет евра дневно, то је за малу Ковиљачу милион и по евра. Али, госту треба понудити и сувенире, домаћи мед, сплаварење, одлазак у лов, на пецање...Свака од процедура које се примењују у бањи најпознатијој по превенцији и лечењу реуматских и кожних обољења, стандардизована је, а терапеути сертификовани.

- Држава је препознала да овај центар има велики потенцијал и дала нам је на коришћење и зграде, својевремено прављене за династију Карађорђевић, које су после пропадања хотелско-туристичког предузећа остале напуштене. Добили смо обећање и председника Србије, Владе, али ресорног министарства да можемо да рачунамо на инвестиције. Предали смо пројекат за обнову старог блатног купатила, где би се проширио велнес центар и направило 25 апартмана.

У плану је и обнова Кур- салона краљевског дворца, најзначајније зграде у бањи, а до пролећа би требало да буде завршен и план за реконструкцију “Виле Босна”, чиме ће се проширити смештајни капацитети бање.

- Процена је да је за грађевинске радове у Кур-салону потребно око милион евра, а за све што радимо морамо да прибавимо сагласност Завода за споменике у Ваљеву, како би се сачувала аутентичност грађевина - прича др Јокић. - Ово је за бању јубиларна година. Прва зграда за смештај гостију изграђена је 1858. године.

Александар Јокић

ДОЛАЗЕ И СТРАНЦИ

Специјална болница “Бања Ковиљача” има 420 постеља од којих је 200 уговорено са Републичким фондом здравственог осигурања, али две трећине прихода остварује на тршишту. Током главне туристичке сезоне у бањи се тражи место више, па болница ангажује још 100 до 200 постеља у приватном сектору. Гости су углавном из Србије, БиХ, Црне Горе, али долазе и из Канаде, Немачке, Уједињених Арапских Емирата...