БЕОГРАД је за првих шест месеци посетило милион туриста, док у суседну Црну Гору током читаве године дође 1,8 милиона гостију. Иако нема море, Београд ће, по свему судећи, ове године посетити више туриста него Црну Гору. Такође, још је занимљивије што ова јадранска земља, која има 300 километара обале и плажа зарађује од туризма као Београд (око 800 милиона евра), а неупоредиво мање од Србије. Због тога и не чуди што је ланац најпознатијих црногорскх хотела крајем јула, у шпицу сезоне, обезбедио попуст уз специјалне понуде, као што је бесплатан боравак за једно дете.

- Раст броја домаћих и иностраних туриста се наставља и за првих шест месеци можемо се похвалити повећањем броја туриста у Србији за 12 одсто више него лане - каже Марија Лабовић, директор Туристичке организације Србије. - Домаћих туриста је 776.428, односно седам одсто више, а иностраних 634.353, чак 18 одсто више. Остварени девизни прилив од туризма лане је износио 1,040 милијарде евра, а ове године бележимо повећање од 11 одсто.

Ово ће бити рекордна година за Србију, али и Београд који бележи пораст броја не само гостију и ноћења, већ и зараде. Њихове процене су да треба очекивати већи приход, и до 150 милиона долара, односно да укупна зарада од туризма у 2017. буде већа од милијарду и двеста милиона евра. Лане је Србија зарадила нешто више од милијарде долара, а 60 одсто се слило управо у престоницу. Када се узме у обзир да укупан буџет Туристичке организације Београда (промоција, плате и режијски трошкови) износи 153 милиона динара - долази се до закључка да зарада од туризма превазилази и очекивања највећих оптимиста.

- Ово је одлична година за српски туризам, јер ће зарада сигурно бити већа за 100 милиона долара него лане - каже Геори Генов, директор ХОРЕС удружења хотелијера и ресторатера Србије. - Презадовољни смо јер су хотелске собе попуњене више од 62 одсто, док је лане попуњеност била 57 одсто. Прошле године је у Србији отворено 28 хотела, а у претходне три уложено је чак 250 милиона долара у њих и још толико у ресторане. Све се то исплатило.

Дакле, одлична промоција, новац уложен у хотеле и ресторане, али и гостопримство свих у ланцу услуга, дало је резултате, па Србија већ бележи рекордну годину у туризму.

- Највећи скок је међу страним туристима којих је за 18 одсто више. Они су остварили 30 одсто више ноћења, него у јуну прошле године - истиче Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда. - Престоница је до јуна већ избројала милион ноћења, што је 22 одсто више него лане.

Најбројнији туристи у Београду тренутно су Турци, следе Хрвати, гости из Републике Српске, Грчке и Немачке. Међутим, највише ноћења остварили су туристи из Израела - 55.336. Они су и рекордери у смислу највећег пораста броја долазака - 469 одсто, а следе Кинези којих је ове године дошло 128 одсто више него лане. Руски гости нису у првих десет најбројнијих гостију, али остају више ноћи од туриста из Републике Српске, Словеније, Бугарске, Црне Горе, Македоније...