ПЛАВИ воз, Тито и СФРЈ су, свидело се то некоме или не, огроман туристички потенцијал, који се и даље не користи довољно.


Тако је пре неколико дана салон "Шарл де Гол" у Плавом возу оставио аустралијске госте без даха, а сусрет с "Титом" изазвао буру емоција међу овим туристима који су дошли на балканску турнеју која траје месец дана. Тито је за многе госте бренд овог простора, а у агенцији "Балкан травел центар" су схватили да интерконтиненталне туристе у Србију најлакше могу да доведу кроз балканску туру.


- Свеобухватан поглед на Балкан кроз неколико земаља је изузетно привлачан путницима који долаза издалека, а наша социјалистичка прошлост им је веома интересантна - каже Бојан Унковић из "Балкан травел центра".


Туристе из Кине, Америке или Аустралије занима све у вези са СФРЈ, и то треба и да им продамо. Плави воз је права ексклузива и има изузетан потенцијал, чак и међу нашим људима, и штета је што нема редовне поласке, бар једном месечно.


Аустралијски туристи се први пут возе Плавим возом. Пошто су претходног дана, када су посетили Музеј историје Југославије и Титов гроб, показали завидно знање о његовом животу и СФРЈ, одлучили смо да их изненадимо.

Изненађење је успело, јер су с пажњом разгледали Титов апартман, канцеларију, собу за састанке, вагон за ручавање и салон "Шарл де Гол", у којем генерал никада није био, али јесте енглеска краљица Елизабета. Они су у Плавом возу комплетирали причу коју су започели у Музеју историје Југославије. Овај музеј је од почетка године већ обишло 59.000 људи, што не чуди, јер је реч о најпосећенијем музеју у Србији, који годишње угости више од 120.000 посетилаца.


- Музеј Југославије је без сумње специфичан, јер се налази на делу резиденције доживотног председника Југославије Јосипа Броза Тита - каже Ана Радић, портпарол Музеја. - Од укупног броја посета, странци чине 70 одсто, а 30 одсто гости из бивших република Југославије. Туристи који посећују Музеј су из целог света, а у последње две године највише из Кине, Америке, Русије и земаља Европске уније.


Неколико агенција нуди пешачке "комунистичке туре" по угледу на Берлин, Будимпешту, Праг или Москву. Туристи могу и "тристаћем" офарбаним у боје тробојке да разгледају места која су били стубови државе СФРЈ, а на туру их води Холанђанка Лизи Мае, која се скрасила у Београду.


Занимљиво је и да Холанђанин Ралд дер Зијден више цени бруталистичку архитектуру престонице од самих Београђана. Наиме, он свакодневно организује бициклистичке туре до новобеоградских бисера.ЛУКСУЗНИ КУПЕИ


ОРИГИНАЛНА композиција Плавог воза имала је 30 вагона и с маршалом је прешла 600.000 километара. Када је путовао, обично би још у депоу легао и, када заспи, машиновођа би тихо кренуо на пут. У свакој већој станици налазила се резервна локомотива, а Плави воз никада није чекао сигнал.

Унутрашњост је урађена од махагонија, ораховог дрвета и најфинијих материјала, попут алги које су уграђене у зид "зеленог салона". Запослени су добијали по две плате - из Железница Југославије и Маршалата. У неколико вагона са купеима за спавање, које су користили политичари, данас спавају туристи који иду ноћним возом за Бар.