Која су права српска јела?

В. Н.

01. 10. 2016. у 21:45

Тим стручњака покренуо пројекат који ће дефинисати нашу националну кухињу. Резултати као водич за гастрономску понуду домаћих хотела и ресторана

Која су права српска јела?

ШТА је аутентична српска кухиња? Која су то јела и пића за која можемо рећи да су део српске традиције, која нас карактеришу, а у исто време и разликују од осталих кухиња света? Да ли смо у стању да дефинишемо и блиско одредимо српску трпезу без бојазни да нам неко може замерити њену аутентичност?

На ова питања одговоре ће ускоро дати стручњаци гастрономије који су покренули велики пројекат "Српски сто", а истраживањем ће бити покривени сви крајеви у којима живе Срби.

- Да бисмо дали праве одговоре морамо да кренемо од историје српске кухиње, да разговарамо са истакнутим стручњацима из области пољопривреде, енологије, производње ракије и да проучимо на хиљаде писаних извора. Посао је велики, али када га завршимо, добићемо листу са стотину српских јела, пића и брендова - објашњава Негован Стефановић, историчар гастрономије и руководилац пројекта.

Он наглашава да ће истраживањем бити покривене све географске целине са српским становништвом, али и да је циљ пројекта да резултати буду смерница домаћим ресторанима, хотелима и етно-кућама како да направе аутентичну гастрономску понуду.

- Већ постоје угоститељски објекти који су препознали важност овог истраживања, па је тако "Стара српска кућа" с Новог Београда први ресторан са сертификатом "Српски сто". У њему можете да једете специјалитете попут сира из мјешине, цицваре са медом, мач цара душана, тагару, уштипке... Поред тога, после прве фазе пројекта отворићемо и сајт "Српски сто", а на крају и објавити енциклопедију. Очекујемо и успешну сарадњу са Туристичком организацијом Србије - најављује Стефановић.

СТРУЧНИ ТИМ

ЧЛАНОВИ стручног тима пројекта "Српски сто" су: проф. др Миладин Шеварлић, водећи агроекономиста у Србији, проф. Слободан Јовић, врхуски енолог, проф. Нинослав Никићевић, водећи стручњак из области производње алкохолних пића, Стамбол Гештамов, председник асоцијације шефова кухиња Србије, Негован Стефановић, историчар гастрономије, Слободан Миљаковић, витез кулинарства (од 1979. године), Нешко Ускоковић, Крсто Прибиловић, директор сектора хране и пића хотела "Парк", Милета Кекић, власник ресторана "Стара српска кућа", Марин Михајиц, сектор за развој руралног туризма при Привредној комори.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (34)

Предлог

01.10.2016. 22:21

Сјајна идеја! Свака част! Надам се да ће пројекат дати жељене резултате. Треба истражити Аловину (словенско пиво), медовину итд. Истраживањем треба обухватити и рецепте из приморја - где су и Срби живели и своју гастрономску културу су понели са собом. Предлажем да се сваке године организује такмичење са великим награда где би се слали рецепти у категоријама предјело - главно јело- дезерт. Тако би се дугорочно богатила наша кухиња. Такође треба се посебно посветити производима од сира. и меса.

Јатаган

01.10.2016. 23:46

@Handzar - Можда... Али само у твојој глави, на сву срећу.

Baron Vrangel

02.10.2016. 05:57

@Handzar - Inače pre dolaska Osmanlija Srbi nisu ništa jeli vekovima. Da je tako bilo, odavno bi Srbi nestali, pa onda Osmanlije ne bi imali koga da poturče, ali eto vidiš da je neko tvoj preživeo i uspeo da se poturči.

Stojan

02.10.2016. 08:36

@Maja - Postoji jedno jelo. Bila su neka istrazivanja povodom toga i pronadjeno je da je "sladak kuvani kupus" jedino srpsko izvorno jelo.

boban zg

03.10.2016. 08:36

@Maja - ma daj @majo molim te,,vecina su to srpska nacionalna jela,,bas kao i komsije Italijani,,pice,paste,tjestenine nacionalna jela,,umak/omak je bio nas ,ali Francui dodali bijeli luk i napravise besamel sos...

Kroasani Zdzemom

01.10.2016. 23:38

Hahahah vest ne moze proci bez Kroasana.To braco, tako i treba. Da se podrzavamo uvek.

vh

02.10.2016. 00:30

Nema dileme- samo staroslovenska kuhinja (hleb, cicvara, med, sljive, kvas, medovina, gljive, luk itd), eventualno malo Nemanjici (jagnjece meso peceno na mleku itd) a krompir, kacamak, proja, sarma, kajmak, baklava to ostavite amerikancima (odnosno njihovim Indijancima) i turcima.

10 пара

02.10.2016. 05:30

Сва јела су наша. И тачка. А што се тиче сира, леба и лепиња, пасуља и пиринча, та јела су свуда на свету испитана до детаља. Нико нема оригинал, јер све је оригинал. Не рачунам индустријску и гм "храну". Сремску шунку са сланином нема нико на свету. Пршут из босне, нема нико на свету. Жуту пилећу супу је само моја мама сремица правила како треба и нико више на свету. Лигње, нико као Истрани. Бели сос од мирођије нико не зна да направи као што је моја мама правила. Оће бити то у енциклопедији?

Zlatna Medalja

02.10.2016. 08:37

A gde je Milijan Stojanić, doktor hrane iz Kosjerića? Osvajač Ginisovog rekorda iz Poljske za kuvanje čorbe, prvak Sveta u kulinarstvu....nije njega trebalo zaboraviti....

Petar

02.10.2016. 16:33

Najzad neko da se seti dobre ideje. Bogati turisti kada negde odu najpre idu da dobro jedu i piju. I za to ne žale para. A toga barem kod nas ima na pretek, samo ga treba dobro iskoristiti. Splavovi i provod, muzika, festivali jesu dobri ali su za mlade i siromašnije. Evo i jednog primera. Jako dobro poznajem Mađarsku i koliko ona glasi za mesto gde se dobro jede. Opet, kada uporedim jelo kod nas i ovde, pa mislim da je kuhinja u Hu 20% od onoga što može da se dobije kod nas.

goran

02.10.2016. 19:29

Odlicna ideja, a jos bi bilo bolje kada bi ste napravili televizijski serijal. Pogledajte kako to rade Francuzi. Od njih treba uciti.

Hwb

02.10.2016. 20:51

nadam se da ce se u toj enciklopedi naci i peceno jaje u pepelu. to je prava poslastica i ko nije probao taj nezna sta je propistio u zivotu

boban zg

03.10.2016. 08:40

@Hwb - kriska vruceg hljeba namazana svinjskom mascu,crvena mljevena paprika ,malo soli i sitno nasjeckani cveni luk,,e to je to...

миркула

04.10.2016. 02:25

@Hwb - Е, свака част, ова је баш на правом месту! Живим у "белом свету" имам преко 80 година иза себе, али још увек ми се повремено враћа сећање на дачачке дане кад сам шврљао сеоским сокацима са баш таквом посластицом (минус лука) у руци, уместо ручка. Пробао сам да направим то и овде - нема шансе да се нађе квалитет природне непрерађене сеоске масти!

ranko75

02.10.2016. 23:55

Ideja je izvanredna. Ja sam dugo zalio kada je hotel Moskva u Beogradu promenio koncepciju restorana i napravio restoran kao stotine drugih, a imao je restoran za raznim srpskim jelima da nisam mogao da se nacudim koliko jela imamo a i da ne znamo.Bas mi zao sto upropastise takav restoran, a otvorise najobicniji u kome nema ni jednog unikatnog jela.

Lepi

03.10.2016. 03:40

Ne znam jesam li jedini primetio, ali clan komisije je uporedo i vlasnik restorana koji je pomenut u prethodnom pasusu. Drugi clan komisije je enolog, sto znaci strucnjak za vina. Treci clan komisije je strucnjak iz oblasti proizvodnje alkoholnih pica. Cetvrti clan je direktor nabavke u hotelu u drzavnom vlasnistvu. Fakticki mozes sve da ih posaljes kuci, i da zadrzis istoricara kulinarstva, ovog viteza, sta god da mu to dodje, i coveka za razvoj ruralnog turizma, i cela stvar dodje na isto.

Урош

03.10.2016. 06:29

Одлична замисао.Уз српска јела морају ти називи да буду на српском писму.Важно је да се и угоститељски објекти зову на српски.Рецимо права српска реч за ресторан је "гостиона" .Да не зовемо више " мени карте" већ " јеловник" , да своје национално пиће не зовемо турским називом " ракија" већ "шљивовица" која је под тим називом позната у свету.У немачкој имате у трговинама конзерве пасуља које неци праве а где пише да је пасуљ по српском рецепту, и зове се " сербише бонен супе" итд

Браво Урке

03.10.2016. 15:30

@Урош - Треба ти одати признање у овом времену ниских удараца по свему што је српском.

Зоран

03.10.2016. 07:48

Кавурма, пихтије,бобове пихтије,гибаница,пасуљ,свадбарски купус,качамак,попара,цицвара,прасе на ражњу,јаретина испод сача,кисео купус.Има ту још.У свету смо најпознатији са српским пасуљом и српском шљивовицом.Такође треба српска вина од српских сорти грожђа служити уз српска јела( црно вино од прокупца,бело вино од тамјанике )и друга вина.На тим боцама треба обавезно да пише од којег је грожђа и да је то грожђе српска аутентична сорта.Што данас није случај.

Dragan

04.10.2016. 10:41

@Зоран - Kavurma, pasulj, kiseli kupus, gibanica su srpski onoliko koliko su spagete arapske a musaka finska. Nema potrebe da prisvajamo nesto sto nije nase. Mnogo je vaznije da nasi ugostitelji to sto spremaju rade podjednako dobro ili bolje nego u zemljama porekla tih istih jela.

Kalimero

04.10.2016. 17:05

@Зоран - Kačamak ili ti Palentu jede pola Evrope, pihtije, srpski pasulj??? Čorbast ili prebranac jede pola sveta. Prase na ražnju? Zar je to neko autohtono jelo? Jagnjetinu ispod sača ima ceo Balkan kao specijalitet, a šta je to srpska šljivovica? Još gore je ne znanje i ovoliki silni plusevi na komentar.

Никола

04.10.2016. 20:02

@Зоран - Пасуљ како га ми спремамо није јео нико у западној европи па зато немци и наглашавају на својим конзервама да је по српском рецепту.Реч је о начину припремања неког јела а не о намирници од које се спрема.И Немци једу прасетину али га не печу на ражањ, већ праве котлете( Шницле).Ми имамо пасуљ пребранац, мељан пасуљ, пасуљ тетавац итд.Боб је је нешто слично пасуљу али сасвим другог укуса.Њега нема по целој Србији и многи никада нису пробали ово јело.Обично се спрема када је пост.

Doberman

06.10.2016. 00:11

@Зоран - Jesu, nasa su jela... Nego ti nisi nas...Po tebi je pica italijanska a ustvari je kineska, verovatno je pola srpskih reci turske a ustvari su iranske...Takvima kao ti prostora treba dati samo u ovakvim slucajevima gde ti se pokaze gde ti je mesto. Sram te bilo!!!

Sammy

13.04.2018. 15:46

@Зоран - E moj Dobermane, pizza jeste italijanska ali je testenina kineska poreklom, Italijani su je preinacili i napravili na svoj nacin. A za srpska jela necu da komentarisem jer nemam pojma.

maxzsa

04.10.2016. 08:23

Pitam se samo ko su ovi "strucnjaci " sto istrazuju i ko ih placa ?Jos jedan nacin da se otkrije rupa na svirali, zaposle "strucni kadrovi " !

soni

07.10.2016. 01:20

@maxzsa - ko su ovi strucnjaci koji ih postavi i izvede na svetlo da istrazuju,.opet neke veze,ka necemu placenom

7954

04.10.2016. 10:33

Сећам се да смо у ЈНА за доручак добијали неко ср**е у претежно течном агрегатном стању за које кувари нису имали име а војници су га назвали "дрнч" пошто их је визуелно подсећао на средство за чишћење пушака. Као 95% осталих војника никада га нисам јео али као детету ми се догађало да у нешто слично угазим када сам за распуст ишао код деде и бабе на село. Сигуран сам да такво јело не постоји нигде изван земаља бивше Југославије само је питање ко ће пре да га патентира ...