Која су права српска јела?
01. 10. 2016. у 21:45
Тим стручњака покренуо пројекат који ће дефинисати нашу националну кухињу. Резултати као водич за гастрономску понуду домаћих хотела и ресторана
ШТА је аутентична српска кухиња? Која су то јела и пића за која можемо рећи да су део српске традиције, која нас карактеришу, а у исто време и разликују од осталих кухиња света? Да ли смо у стању да дефинишемо и блиско одредимо српску трпезу без бојазни да нам неко може замерити њену аутентичност?
На ова питања одговоре ће ускоро дати стручњаци гастрономије који су покренули велики пројекат "Српски сто", а истраживањем ће бити покривени сви крајеви у којима живе Срби.
- Да бисмо дали праве одговоре морамо да кренемо од историје српске кухиње, да разговарамо са истакнутим стручњацима из области пољопривреде, енологије, производње ракије и да проучимо на хиљаде писаних извора. Посао је велики, али када га завршимо, добићемо листу са стотину српских јела, пића и брендова - објашњава Негован Стефановић, историчар гастрономије и руководилац пројекта.
Он наглашава да ће истраживањем бити покривене све географске целине са српским становништвом, али и да је циљ пројекта да резултати буду смерница домаћим ресторанима, хотелима и етно-кућама како да направе аутентичну гастрономску понуду.

- Већ постоје угоститељски објекти који су препознали важност овог истраживања, па је тако "Стара српска кућа" с Новог Београда први ресторан са сертификатом "Српски сто". У њему можете да једете специјалитете попут сира из мјешине, цицваре са медом, мач цара душана, тагару, уштипке... Поред тога, после прве фазе пројекта отворићемо и сајт "Српски сто", а на крају и објавити енциклопедију. Очекујемо и успешну сарадњу са Туристичком организацијом Србије - најављује Стефановић.

СТРУЧНИ ТИМ
ЧЛАНОВИ стручног тима пројекта "Српски сто" су: проф. др Миладин Шеварлић, водећи агроекономиста у Србији, проф. Слободан Јовић, врхуски енолог, проф. Нинослав Никићевић, водећи стручњак из области производње алкохолних пића, Стамбол Гештамов, председник асоцијације шефова кухиња Србије, Негован Стефановић, историчар гастрономије, Слободан Миљаковић, витез кулинарства (од 1979. године), Нешко Ускоковић, Крсто Прибиловић, директор сектора хране и пића хотела "Парк", Милета Кекић, власник ресторана "Стара српска кућа", Марин Михајиц, сектор за развој руралног туризма при Привредној комори.

Предлог
01.10.2016. 22:21
Сјајна идеја! Свака част! Надам се да ће пројекат дати жељене резултате. Треба истражити Аловину (словенско пиво), медовину итд. Истраживањем треба обухватити и рецепте из приморја - где су и Срби живели и своју гастрономску културу су понели са собом. Предлажем да се сваке године организује такмичење са великим награда где би се слали рецепти у категоријама предјело - главно јело- дезерт. Тако би се дугорочно богатила наша кухиња. Такође треба се посебно посветити производима од сира. и меса.
Sve tursko!
@Handzar - Можда... Али само у твојој глави, на сву срећу.
@Handzar - Inače pre dolaska Osmanlija Srbi nisu ništa jeli vekovima. Da je tako bilo, odavno bi Srbi nestali, pa onda Osmanlije ne bi imali koga da poturče, ali eto vidiš da je neko tvoj preživeo i uspeo da se poturči.
Srbi nazalost nemaju nijedno nacionalno jelo, sve je vec izmisljeno ranije...
Коментари (34)