ПРОКЛЕТИЈЕ, тамо где Црна Гора љуби небо! Слоган који најбоље описује једну од најлепших планина у Црној Гори. Ово је и један од најатрактивнијих дестинација у овој земљи. Бројна језера, планински врхови и нестварна природна лепота само су мали део онога што одузима дах.

- Желимо да промовишемо Национални парк "Проклетије", планинске врхове, који су у Црној Гори највиши управо на овој планини, а истине ради, ту су нам и небо и облаци најближи - каже Един Јададић, директор Туристичке организације Плав. - Радимо на развоју планинарења, алпинизма и параглајдинга, за које Проклетије пружа неизмерне могућности. Овде се налазе и многобројна језера и реке, а током читаве године, небо и облаци на њих се буквално пресликавају. И то, без обзира на то да ли је површина Плавског језера залеђена или је плавозелена.

Како прича Јададић, осим планинарења и спортског риболова, све је више бициклиста. А откад су Проклетије постале национални парк, природне лепоте Плава и Гусиња добиле су нову вредност.

- Најпосећенија места на Проклетијама су Хридско језеро и долина Богићевице у Плаву, долине Гребаје, Волушница и Ропојана у Гусињу - каже Јададић. - Хридско језеро налази се на највишој надморској висини у Црној Гори, на 1.970 метара. Од Плава је удаљено 20 километара, а до њега води делом асфалтни пут, а касније макадам. Ту су многобројни катуни где гости могу да се одморе, али и места где могу да се поставе шатори. Осим планинских врхова Мали и Велики хрид, који се уздижу изнад језера, туристи највише обилазе Тромеђу, Старац и Пасји врх.

Долина Гребаје налази се седам километара од Гусиња и до ње води асфалтни пут. Посетиоци могу да одседну у планинарском дому "Каранфил", Клубу Гусиња и дому ПК "Раднички" из Београда. Како прича Јададић, у долини се налазе и два етно-ресторана са смештајем, а ноћење с доручком ту кошта око 12 евра.

* Стена мачији пољубац

- Атракција долине Гребаје свакако је стена под називом Мачији пољубац или Шупља врата - прича Јададић. - Ово чудо природе је право уметничко дело. Изгледа као два мачета која се љубе. На путу до долине Ропојана налазе се познати Али-пашини извори. Даље се наставља пут кроз село Вусање, где су водопад Грља и извориште Око Скакавице. Од карауле Застан организују се и походи на највиши врх Проклетија - Маја језерце, на 2.694 метара надморске висине, који се налази у Албанији.

Највише посетилаца на Проклетијама има у јулу и августу, иако су идеални месеци од маја до октобра. А током посете Плаву и Гусињу може се обићи и Плавско језеро.

* Лепота Хридског језера


ИНФО

* Ноћење је од 7 до 10 евра по особи у бунгаловима.

* За храну треба одвојити још око 10-15 евра дневно.

* У хотелу "Плав", ноћење са доручком стаје 27 евра, док се смештај у Плаву и Гусињу може наћи за 12 до 15 евра.