ВРЊАЧКА Бања, краљица континенталног туризма, која има највећи број лежајева, каска за осталим бањама у квалитетном смештају.

Наша најпопуларнија бања располаже са 10.000 кревета, и са овим туристичким центром може да се мери само Златибор. Прошле године Врњце је посетило 175.153 гостију који су остварили 562.862 ноћења, а на другом месту је Сокобања, са 41.676 туриста и 194.896 ноћења. Када се овај податак упореди са рекордном 1985. годином, долази се до сличног броја гостију, али и поразне чињенице да је у Врњачкој Бањи тада исти број гостију на истом броју кревета остварио 1.642.000 ноћења!

Где је нестало милион ноћења и зашто гости у Бањи остају само три дана у просеку? Можда разлог треба тражити у томе што многе бање, попут Пролом или Атомске, по други пут реновирају објекте, а у нашем најстаријем туристичком центру и даље већина соба има "шмек" осамдесетих година прошлог века.

- Горући проблем Врњачке Бање је ХТП "Фонтана", која има четири објекта и 1.500 кревета, а која се приватизује од 2005. године - каже Милутин Думановић, члан Општинског већа задужен за туризам. - Приватна иницијатива цвета, отворени су многи лепи и луксузни приватни хотели, али у Бањи не постоји ниједан објекат са добрим смештајем који може да прими групу од 300 гостију. Рецимо, редовно нам се јављају групе бугарских туриста које немамо где да сместимо.

Врњачка Бања је одувек била синоним за српски туризам, који званично постоји 148 година, па Променадом гости шетају дуже него дубровачким Страдуном! Овде се налази и друга највећа конгресна дворана у Србији, али у Бањи нема довољно квалитетних кревета за овакве госте. ХТП "Фонтана" се неуспешно приватизује читаву деценију, а хотели "Фонтана", "Звезда", "Слобода" и "Бели извор", као и ресторан "Швајцарија", сада раде под стечајем.

Велике наде полагане су у то да ће их купити "МК група". Међутим, иако су стручњаци ове компаније неколико пута долазили у Врњце, одлучили су да за 25 милиона евра купе хотел у Порторожу уместо за 11 милиона евра пет објеката у Врњачкој Бањи, без обавеза да задрже било ког запосленог.

Нажалост, ни хотели који су приватизовани још нису реновирани. "Парк" на Променади већ четири године не ради, а када се заврши реновирање, требало би да буде најлепши хотел у Бањи, да има затворен базен, велнес, нов ресторан и 60 комплетно реновираних соба. Да би помогла, Општина је смањила износ комуналних такси за 40 одсто, али се још чека да 135 кревета у екстра зони заблистало.

Трагична је ситуација и са осталим државним хотелима - "Железничар", као и "Рекреатурсови" хотели "Борјак" и "Платина", не раде месецима. Нису били отворени ни у сезони, иако се налазе поред прелепог парка и олимпијског базена који је у сезони крцат гостима.

- Руско тржиште вапи за нашим бањама, Србија је ушла у брошуре туроператора ТУИ, али они траже гарантован већи број квалитетног смештаја - каже Марија Лабовић, директор Туристичке организације Србије. - Специјална болница "Меркур" једина може да понуди 1.000 лежајева. Врњачка Бања много улаже у манифестациони туризам, промењена је и структура гостију, па је сада 45 година просечна старост туристе. Доказ да би се инвестиција сигурно исплатила јесте и податак да ХТП "Фонтана", иако је у стечају, није изгубила госте.