СКУПШТИНА општине Чајетина усвојила је предлог о оснивању Јавног предузећа "Голд гондола Златибор", а основна делатност биће газдовање панорамском гондолом чија је изградња у току, као и успињачама, ски-лифтовима и жичарама на најпосећенијој српској планини! Уз наплату вожњи, приходе ће остваривати и од брендирања ових туристичких садржаја, а све поверене послове, после прерасподеле из постојећих локалних предузећа и установа, обављаће већ запослени радници.

Панорамску гондолу, најдужу на Старом континенту, општина гради сопственим новцем, укупна вредност инвестиције је 13 милиона евра, а француска компанија "Помагалски" већ је испоручила део наручене опреме.

- На деоници дугој девет километара, она ће повезати цeнтaр Злaтибoрa сa Ски-цeнтрoм Toрник. Гондола ће имати 55 кабина, свака ће моћи да превезе 10 путника, а код Рибничког језера налазиће се међустаница - објашњава Бојана Божанић, помоћник председника општине. - Полазна станица биће смештена на 964 метра надоморске висине, крајња на 1.496 метара, па ће посетиоци уживати у незаборавном погледу на целу регију.

Jедна вожња до врха Торника трајаће 25 минута, а гондола ће моћи да превезе 600 путника за један час.

Са ужичким Јединством и подизвођачима радова уговорено је да у сeптeмбру 2016. гoдинe гондола превезе прве путнике дo нajвишeг врхa Златибора.

- Реч је о туристичком пројекту века за Златибор, али и за Србију. Овом инвестицијом окрећемо нови лист у развоју туризма, намера нам је да удесетостручимо посету Златибору и да се сврставамо међу најзначајнија туристичка одредишта у ширем региону - додала је Бојана Божанић.

Простор дуж трасе гондоле планиран је за развој Златибора, биће то место за туризам високе категорије, на преко 200 хектара земљишта, за које већ постоји велико интересовање инвеститора.

Иначе, према досадашњим резервацијама, зимска сезона требало би да буде веома успешна, с обзиром на то да је у овом моменту преко 90 одсто новогодишњих аранжмана продато. Према речима директора Туристичке организације Златибора Арсена Ђурића, велико интересовање је и за јануар када ће бити много гостију из Републике Српске, Црне Горе и Војводине, пошто је тада ђачки распуст.

- Првих 15 дана фебруара распуст је у Србији и већ има много резервација, тако да очекујемо да ће померање ђачког одмора у Србији допринети значајном продужетку зимске туристичке сезоне и да ће ударна сезона трајати више од 50 дана - истакао је Ђурић.

Будући изглед панорамске гондоле

На Златибору је годинама највише домаћих гостију, међутим, указује Ђурић, све више посетилаца долази из иностранства, посебно из бивших југословенских република, али и из Румуније, Бугарске, Русије, Немачке, Холандије.

- Надам се да ће тако бити и убудуће с обзиром на то да смо имали изузетно активна промотивна дешавања у претходном периоду, после летње сезоне смо кренули са активном промоцијом на тржиштима у окружењу, посебно у Црној Гори, Румунији, БиХ и Македонији, и очекујем да са тих тржишта у овом делу сезоне буде значајан број гостију - рекао је Ђурић.

ЦЕНЕ СМЕШТАЈА

НА Златибору цене нису мењане последњих неколико година, тако да постоји велики распон у зависности од врсте смештаја и нивоа смештајних капацитета. У приватном аранжману дневни најам апартмана је од 20 до 50 евра, у зависности од величине апартмана, а у хотелима и одмаралиштима на бази полупансиона у двокреветној соби од 2.300 до 7.000 динара, у зависности од хотела.