ЗЛАТНИ Златар је, ових тропских дана, идеалан за вишедневни бег од врућина. На сваком кораку потврђује се да није случајно проглашен ваздушном бањом. Пријатне дневне температуре, прохладне ноћи, али и врло приступачне цене свих услуга, били су минулих седмица главни "мамац" за многобројне туристе из свих крајева наше земље, али и Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Пријатно летње време, ипак, није једини адут планине на југозападу Србије. Ту су и плаже на три језера, обилазак резервата "Увац", Ушачке пећине, адреналин парк, бициклистичке и пешачке стазе, средњовековне српске светиње... У подножју Златара, удаљена око два километра је и Нова Варош у којој већина посетилаца увече проналази и идеално место за забаву.

- На обалама Златарског и Радоињског језера уређене су "понтонске" плаже, па освежење у њиховим водама и спас од врелине дневно пронађе по неколико хиљада купача - каже Ивана Новаковић, директорка Туристичко-спортског центра "Златар" у Новој Вароши. - Они, пак, жељни уживања у лепотама природе, купалишта пронађу узводно на Златарском језеру, на плажицама у окружењу смрча и бреза.

Посебна атракција је и крстарење кањоном Увца, кроз чувене меандре чијим литицама и небом крстаре белоглави супови. Овим господарима неба, са распоном крила и до три метра, кањона Увца је највеће станиште на Балкану. Супови су, како кажу житељи златарских села, најбољи "гарант" да је природа у овим крајевима нетакнута.

- У овом еколошком рају, од пролећа до јесени уживају и шетачи - прича наша саговорница. - Пешачке стазе, а три их је укупне дужине 33 километра, одвешће их до најлепших, скривених кутака златне планине. До Водене пољане, Голог брда - највишег врха Златара на 1.627 метара изнад мора, Вилова, Комарана, Растока, Тикве, Каменице... Уживаће у бескрајним видицима, мирисним ливадама и шумским изазовима. И, све време, удисаће благотворан ваздух обогаћен терпентином и озоном.

Златар је, последњих година, по речима наше саговорнице, одредиште и бициклиста. Не случајно, будући да их овде чека готово 100 километара бициклистичких стаза. Жељни свих изазова вожње по планинским стазама, љубитеље овог спорта, стазе воде и до манастира Милешеве, Увачког језера, етно-села "Штиткова", па све до Пештера.

Они авантуристичког духа, издржљиви и храбри, каже Новаковићева, изазов проналазе у адреналин парку на Бабића брду. Парк од платформи на дрвећу, између којих су препреке, други је по величини у Србији. Погодан и за рекреацију и вежбе, али и за такмичења.

УШАЧКЕ ПЕЋИНЕ

КОРИТО Увца "скрива" и Ушачке пећине - до сада највећи пећински системи у Србији дуг 6.185 метара. Чине га две пећине и једна јаме чији су канали међусобно повезани. Највећа је Ушачка пећина која има два улаза, први у селу Горње Лопиже, а други у кориту Увца. Мало мања је Ледена пећина, док је најмањи али и најинтересантнији део ушачког пећинског система јама Бездана.