Када кренете магистралним путем Књажевац - Пирот, подно Старе планине, на само пет километара од Калне, ушушканог месташцета неоправдано познатог само по напуштеном руднику уранијума, одмах покрај пута затећи ћете призор од кога ће вам, најблаже речено - застати дах! Јер, на том месту налази се једно од чуда природе овог краја - водопад Бигар.

Водопад је висок 35 метара и једно је од чуда природе на Старој планини. Прави рај за туристе. И, ретко ко остаје равнодушан пред призором моћне воде, која се уз хук стропоштава са планинске литице. Мало ко зна да се овде крије још један бисер, а то су каскаде - кречњачка језерца изнад водопада. Некада густим растињем сакривена од очију јавности, ова рајска башта отворена је за љубитеље природе ангажовањем Туристичке организације општине Књажевац.

- Водопад је већ познат љубитељима природе, туристима, фотографима, што се не може рећи и за каскадна кречњачка језерца, која се налазе неколико стотина метара изнад њега - каже Бобан Марковић, директор Туристичке организације општине Књажевац. - Ми смо, најпре, изашли на терен, а затим смо, заједно са мештанима, средили терен око самог водопада, водећи притом рачуна да што мање посечемо растиње и жбуње, како бисмо задржали нетакнуту природу. Са друге стране, морали смо да терен учинимо приступачним, како би посетиоци могли да дођу и виде ову лепоту.

Старопланинци кажу да је лепота излетишта названог Бигар поток јединствена у Србији. А. можда би и држава могла да се заинтересује за његово уређење, додаје Марковић.

ОСТАЈЕ НАДА ОСТАЈЕ нам само да се надамо да ћемо добити помоћ како би водопад и каскадна кречњачка језерца, прави туристички бисер, постали познати не само мештанима Старе планине и Књажевца, већ и позната туристичка дестинација - каже Бобан Марковић.

- Фасцинантно је то што овај водопад прави речица, дуга свега километар - објашљава наш саговорник. - А, ако пођете узводно, наићи ћете на још два водопада, један висок 17, а други 15 метара. Уз све то, остаћете задивљени призором који вам пружају на десетине каскада, тако да ћете, не претерујем, имати утисак да сте у самом предворју раја.

Уколико вас на излету изненади киша, скровиште можете да потражите у некој од напуштених воденица. Оне одавно већ не раде, али могу бити склониште од невремена.

- Недалеко од водопада, као да је утонуо у предивни амбијент, налази се и манастир Светог Онуфрија, саграђен у 15. веку - додаје Марковић. - А, када вам се очи напуне лепотом, храну за тело пронађите у оближњој Кални. Чашица домаће ракије и кашика из домаће кухиње, свакако ће бити најбољи завршетак дана проведеног у природи.

Ипак, Марковић је на становишту да општина Књажевац неће моћи сама да „заврши ову причу до краја“.