БЕОГРАД - Међународни сајам туризма ове године биће одржан од 27. фебруара до 2. марта на Београдском сајму и на њему ће се представити више од 1.000 излагача из 54 земље, најавили су данас организатори сајма.

Земља партнер овогодишњег сајма туризма је Индонезија, највећи архипелаг на свету, са више од 17.000 острва. То је четврта држава по броју становника на планети, у њој се говори око 300 језика и има велики туристички и културни потенцијал.

Поред држава које традиционално промовишу своје дестинације на Сајму туризма у Београду, ове године ће своје туристичке потенцијале по први пут промовисати Аргентина, Алжир, Албанија, УАР-Абу Даби, Малезија, Иран, Индија, Португал и Румунија.

Председник Организационог одбора Сајма Рената Пинџо навела је да је туристички промет у Србији повећан за пет одсто у односу на 2012. огдину, а раст страних туриста је чак 14 одсто. Према њеним речима, Србија је прошле године постигла историјски успех у туризму, прешавши границу од једне милијарде долара девизног прилива.

Сви ти резутати указују да би се туризму у будућности морало дати место које му припада, јер је то једна од ретких привредних грана која упркос економској кризи бележи константан годишњи раст последњих година.

Туристичка организација Србије ове године жели да привуче младе туристе, па ће зато промовисати кампању "Лајф стајл Србија", којом представља младе људе и њихов стил живота у Србији, изјавила је дирекорка Гордана Пламенац.

Према њеним речима, ТОС ће на штанду организовати квиз за посетиоце "Колико познајеш Србију", а награде ће бити викенд путовања. Поред тога, ТОС ће промовисати веб презентације "Путевима Тесле" и "Кампинг асоцијације".

Туристичка организација Београда ће представити понуду града у четири посебне програмске целине - обележавање почетка Првог светског рата, јубилеја 60 година од оснивања Туристичког савеза Београда, промовисаће Савамалу и најавити Београдски карневал бродова, рекао је в.д.директор Миодраг Поповић.

Истовремено са Сајмом туризма, биће одржани Међународни сајам хотелско-угостиљеске опреме ХОРЕЦА, Сајам сувенира "Посетите Србију" и Међународни сајам вина "Беовајн".

На данашњој конференцији учествовали су и амбасадор Индонезије у Србији Самјуел Самсон, као и представници индонежанског Министарства туризма и креативне економије.

Свечано отварање сајма планирано је за 27 фебруар.