ПОДГОРИЦА - Повратак дефилеа мажореткиња на улице градова широм земље и региона, после десетогодишње паузе, једна је од кључних новина 45. „Празника мимозе Портонови“, који ће се одржати од 31. јануара до 1. марта. Председник Општине Херцег Нови Дејан Мандић рекао је на промоцији да од ове године општина и „Херцег фест“ организују ову светковину са стратешким партнером, компанијом „Азмонт Инвестментс“.

Говорећи о њеним садржајима, уметнички директор „Херцег феста“ Зоран Живковић је најавио да ће све почети великим музичко-сценским програмом „У сусрет мимози“, а наставити концертом Джибонија. Истог дана у вили „Галеб“ је на програму традиционална изложба цвећа.

- Централни догађај Фешта мимозе, рибе и вина биће 1. фебруара у Баошићима, где очекујемо неколико десетина хиљада учесника из целог региона. У овом делу програма наступиће градска музика, мажоретке, трио „Гушт“ и други извођачи. Биће приређен и велики маскенбал са више од 400 маски - истакао је Живковић. - Током фебруара биће организовани бројни ликовни, музички, књижевни и драмски програми, а Празник ће затворити традиционално „карневалско суђење“.


НОВЕ УНИФОРМЕ

ПОСЛЕ низа покушаја да се осмисле боље униформе од оних које су мажореткиње носиле почетком осамдесетих година, креатор и мајстор шивења Весна Вукићевић вратила се том моделу. Ново је то да га је обогатила савременим детаљима и реализовала модерним материјалима, па ће 20 девојака опремљених помпонима у златножутој боји мимозе заплесати на свим промоцијама ове цветне феште. Израду су финансирали локална самоуправа, ТО и спонзори. Позив за упис у ансамбл и даље је отворен. (В. В.)