КОНЦЕРТОМ Културно-уметничког друштва "Абрашевић 1905", у Кучеву данас почиње Смотра изворног народног стваралаштва "Хомољски мотиви", 46. по реду.

На отварању ће бити приказана изложба слика "У лавиринту лица" Милана Глозића и представљена књига "Српска орхидеја" Славице Недељковић. У уторак су на програму промоција зборника "Река Пек у српском песништву" Раше Перића и концерт вокалне групе "Константин". У среду ће бити отворена ликовна колонија "Равништарка 2013" и изложба слика Драгана Кецмана. Удружење грађана "Јеринин град" из Трстеника одиграће представу "Јелена Анжујска", док ће у музичком делу програма наступити "Хазари". Четврти дан резервисан је за такмичење у кувању ловачког гулаша, изложбу слика "К 2013" Петра Анђелковића и рок-концерт. Претпоследњи дан манифестације обележиће фестивал "Труба Мирослава Матушића", осми по реду, на којем ће се такмичити трубачи солисти, уз ревију трубачких оркестара Србије. Одржаће се и трибина "Идентитет Влаха" и велики ватромет.

Завршног дана на програму су дефиле учесника улицама Кучева, продајна изложба хомољског сира и меда, такмичење у припремању традиционалних јела, изложба народних рукотворина "Златне руке" и демонстрација старог начина испирања злата на реци Пек и концерт Миодрага Мише Траиловића. Добродошлицу посетиоцима Кучева пожелеће девојке у народним ношњама, од којих ће једна понети титулу најлепше пастирице источне Србије. Поред званичног програма, биће организован и велики народни вашар.