ШАРМ варошице какве је Мир-Јам радо описивала у својим романима, шаренило више хиљада врста цвећа, чије декорације у приватним двориштима пролазнике остављају без речи, две реке и чак седам вештачких језера, због чега је називају и „војвођанском Венецијом“... Све ово има Бела Црква, мало место на југу Баната, економски гледано једно од најсиромашнијих у Србији, али по географском положају, природи и туристичком потенцијалу - веома богато.

Бела Црква је пажљиво ушушкана на месту где се преплићу бујна вегетација, плодна земља и „европска Сахара“ - Делиблатска пешчара. На срећу или нажалост, у овој варошици време као да је стало, па старе барокне фасаде, лепо уређени паркови и мирне улице одају утисак да сте се вратили у 18. или 19. век. Ништа не ремети равничарски мир. Чак је и ваздух потпуно чист, јер у Белој Цркви не постоји ниједан индустријски погон, а руже ветрова са оближњих румунских Карпата доносе планинску свежину.

- Бела Црква је овоземаљски рај - уверава Мирослав Миладиновић, власник једне виле за издавање апартмана на Главном језеру, који је пропутовао свет, али је одлучио да пензионерске дане проведе управо на обали овог језера.

СОМ БЕСИ, ЈАБУКЕ И ЦВЕЋЕ БЕЛОЦРКВАНИ сваке године организују три велике манифестације, које додатно привлаче туристе. Најстарија је „Карневал цвећа“, која има традицију дужу од 150 година. Ту је и „Лов на Бесија“, сома капиталца који царује дубинама Главног језера, као и „Бела Црква у јабукама“, манифестација која промовише ово воће и његове произвођаче, с обзиром на то да су Белоцрквани једни од највећих извозника овог воћа у Србији.

Несумњиво, највећа туристичка атракција Беле Цркве су поменута вештачка језера, која су настала деценијским ископавањем шљунка са поља између Беле Цркве и села Врачев Гај. Остаци Панонског мора и подземне воде одмах су напунили те ископине, па су Белоцрквани несвесно добили седам водених оаза, у којима, када је сезона у јеку, ужива више од 10.000 туриста дневно.

- Бела Црква је постала идеално место за викенд-туризам. Иако је сезона због лошијег времена касно почела, сада можемо да се похвалимо да су нам готово сви смештајни капацитети попуњени до средине септембра - каже Лујза Лицко из Туристичке организације Бела Црква.

А гостију има из свих крајева Србије и Европе. Углавном долазе породично, са децом, јер плитка и топла вода и лепо уређене шљунковите плаже на Главном и Врачевгајском језеру (јединим уређеним купалиштима) представљају идеално место за бег од градске вреве.

- Сваке године долазимо на ова језера. Прелепо је, мирно и тихо, а води фали само со да бисмо имали осећај као да смо на мору - шаљиво каже Лучијан, Румун из околине Темишвара, који се у Белој Цркви одмара са породицом.

Због све већег интересовања туриста, последњих година је у шумици на Главном језеру никло четрдесетак приватних вила за издавање апартмана, које су уређене по високим стандардима. Многе од њих гостима нуде потпуну приватност на својим бетонским плажама. Цене у апартманима се крећу од 30 до 60 евра за дан, а за оне са тањим новчаником Бела Црква нуди и смештај у камп приколицама и бунгаловима, који су позиционирани на Врачевгајском језеру.

Од ове године на језерима је први пут уведена и спасилачака служба, а ту је и служба хитне помоћи, која на моторима патролира обалом. Дакле, само је потребно да спакујете мањи кофер и да се упутите у „овоземаљски рај“, а природа Беле Цркве ће се постарати да вас очара и натера да јој се враћате.