УКОЛИКО се под хитно нешто не уради, од Хутовог блата ће, заиста, остати само - блато!

Ниво воде, у овој јединственој медитеранској мочвари у Херцеговини, у последње време достигао је рекорно малу висину од свега десетак центиметара па је управа овог парка природе донела једину могућу одлуку: обустављени су саобраћај малим чамцима и получасовно туристичко разгледање!

Туристима, који су на путу према средњем Јадрану у транзиту често свраћали на подручје Караотока, где се налази овај парк природе, сада је онемогућен непосредни доживљај сусрета човека и нетакнуте природе и фото-сафари. Недостатак воде озбиљно угрожава биљни и животињски свет, а поприлично је десеткован рибљи фонд.

У овом природном станишту које се налази дведестак километара од Чапљине и смештено је уз границу са Хрватском, еколози су регистровали присуство 163 врсте птица, 630 биљних врста, а досадашњи богати фонд више врста риба налазио се у пет језера. Парк природе се од 2000. године налази на листи важних влажних станишта на Унеско листи.

Стручњаци су идентификовали 23 врсте рибе, од којих су четири ендемске, а око 50.000 су биле птице које су у Хутовом блату зими чекале на пролеће и топлије годишње доба.

Овај природни бисер - јединствена медитеранска мочвара на југу Европе - прво је била начета природним непогодама, поплавама и пожарима, а сада је нападнута људским немаром и руком.

На регулацију дотока воде у Хутово блато прво је утицала новоизграђена ХЕ "Чапљина", када је забетонирано корито реке Требишњице. Сада се планира изградња нових енергетских ресурса, као што је систем од седам хидроелектрана под заједничким називом "Горњи хоризонти".