ПОТРАГА за бољим животом фамилије Ставрић, јунака серије "Пси лају, ветар носи" (РТС 1, 21.00), наставља се. Суботом гледамо Тихомира Станића, Аниту Манчић, Радоша Бајића, Бориса Миливојевића и остале глумце који нам приказују нове авантуре, снимљене под диригентском палицом Јелене Бајић Јочић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Дражен је оковани Амадеус: Спрема се мјузикл о једном од најбољих кошаркаша


У разговору за "Новости", редитељка открива да је реч о аутентичној серији која нуди здрав хумор, бави се нашим менталитетом и малим људима који имају велике снове и идеје.

- Ради се о свима нама. Отуда и успех. Нове епизоде су препуне узбудљивих, апсурдних ситуација и догодовштина браће Ставрић. Ту су нове пословне идеје које ће им потенцијално донети богатство. Како одмичу епизоде, тако се коло среће окреће у животу наших јунака који бивају доведени у драматичне ситуације, па се и жанр полако прелива из комедије у драму. Кроз ову узбудљиву причу отворићемо и нека важна друштвено ангажована питања.

*Какав је тај тзв. мали човек?

- Може чинити свашта и добро и лоше, али је заправо велики духом, срцем и душом. Једноставан, радан, вредан, предан Богу, чуваран домаћин који гледа своју авлију, децу и чува корене и идентитет своје породице. Е, ово је слика оних правих малих великих људи, који чуче у свима нама, а некада бивају потиснути.

*Која особина нашег менталитета вам се допада, а коју бисте волели да промените?

- Наш народ карактеришу огромна снага духа, оптимизам и борбеност да се у најтежим животним моментима одржи и храбро иде напред. Управо ту црту истичемо у серији и без обзира на то колико се живот чинио тешким и неправедним, наши јунаци се не предају, и сваки дан је нова шанса за опстанак. Мало који народ у свету поседује ту врсту снаге духа. Са друге стране, у нашем менталитету постоји склоност ка неслози, која потиче од чињенице да сви мисле да знају све најбоље. Отуда верујем да је максима "Само слога Србина спасава" круцијална, да нас заувек подсећа на оно што нам је мањкавост.

*Ово је сага о фамилији Ставрић. А ако би се правила серија о фамилији Бајић, каква би то прича била?

- Трудимо се да живимо тако да се у старости не кајемо због ствари које јесмо или нисмо учинили, да будемо исправни према другима и према себи. Верујем да свака породица може бити серија и прича за себе.

*Радује ли вас што има све више редитељки?

- Радује ме што и у том смислу долази до равноправности. Али више од тога, радује ме што има нових младих, талентованих људи који уносе свеже идеје. Редитељ у сваку режију унесе свој сентимент, те тако свако његово дело помало почне да личи на њега, али оно што је круцијално јесте да има идеју, замисао и зна шта (не) жели, да има стила и разумевање живота, а ког је пола није од пресудног значаја.


НОВИ ФИЛМ

СЈАЈНЕ критике добио је Јеленин дебитантски филм "Лед" (2012), а редитељка нам открива да се на тихој ватри "крчка" ново остварење.

- Засада имам у плану неколико серија које треба да режирам. Веома се радујем почетку рада на екранизацији дела Мирјане Бобић Мојсиловић "Мушка азбука" и "Азбука мог живота".