СА другом сезоном комедије "Пси лају, ветар носи" (суботом од 20.05 на РТС 1), у наше домове пре две недеље стигао је и инспектор Павловић. Да гања Ставриће, разуме се. Глумац Недељко Бајић који је, уз послове продуцента серије, испред камере заденуо Павловићев пиштољ за појас, открива нам да ће његов јунак убрзо схватити да су Ставра, Гладиола и компанија ситне рибе и да губи време са њима, док прави криминалци коло воде. Тада ће кренути у рискантну борбу. Али, нешто ће му на том путу одвући пажњу. Мистериозна, уцвељена удовица, која се појавила ниоткуда, помутиће му памет. Загорка (Ана Александер) не оставља никога равнодушним. Она долази с јасним циљем и вешто плива у мору ситних лажи, превара, интриге, као права фам фатал.

- Када смо почели да радимо "Псе", узор у драматуршком смислу била нам је непревазиђена енглеска серија "Мућке". Идеја је била да будемо забавни и духовити, на ивици апсурда, и да мало кокетирамо с проблемима Ставре, Гладиоле и екипе. Сада, кад је серија ушла у другу сезону, презадовољни смо успехом и гледаношћу прве две епизоде - каже, за "ТВ новости", Недељко Бајић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Палма и Жан Клод Ван Дам у клинчу (ВИДЕО+ФОТО)

* Серија за протагонисте има обичне људе који су се, трагајући за бољим животом, насукали на ободе Београда. Да ли сте током снимања имали прилику да упознате ваше јунаке из реалног живота?

- Велики број људи живи управо као наши Ставрићи. Наша серија је намерно, јер је такав драматуршки приступ Радоша Бајића, али и редитељски стил моје сестре Јелене Бајић Јочић, која је направила феноменалан посао, на ивици реалности. То не умањује чињеницу да су нам многи пријатељи и сарадници рекли да у њиховом крају стварно живе неки људи као Ставрићи.

ПОРОДИЦА НАС ЈЕ САЧУВАЛА ПРОДУКЦИЈСКА кућа "Контраст студиос" следеће године у мају обележиће 15 година постојања, а Недељко каже да ни сам не може да поверује да је толико прошло: - Као да је јуче било када смо моја сестра Јелена, Пеђа, тада њен момак а касније супруг, и ја отишли у Палату правде и основали "Контраст" са 500 евра оснивачког капитала. Имали смо све троје мање од 30 година. Велики труд и рад свих нас је уложен у протеклих 15 година. Поносан сам на целу породицу, али и велики број оних који су постали њен део, на величанствене дугогодишње сараднике, ауторе, професионалце. Нека су сви живи и здрави. Доживели смо искушења која може да прегура искључиво породица, јер нас не везује само интерес, већ нешто много јаче.


* "Село гори, а баба се чешља" током треће сезоне пратило је у просеку три милиона људи. Мада живимо у златном добу домаћих серија, ниједна још није успела да понови тај успех.

- "Село" је дошло у правом тренутку. Поред тога што се ради о непоновљивој саги, коју је Радош створио као резултат невероватног познавања душе српског сељака, моравца и једне акумулације која се таложила у њему дуги низ година, морам признати да смо имали и среће. Тренутак на медијској сцени је био такав да су резултати које смо постигли били могући. Данас то, једноставно, не може да се деси. Велика је дисперзија публике. Богата је и понуда ТВ садржаја, а ту су и интернет платформе. Зато се резултат "Села" више никада неће поновити!

* У тој серији сте нам приказали тежак живот српског сељака, у "Псима" људе у граду на ивици егзистенције. Шта ће нам поручити прича "Преживети Београд"?

- Приказаће управо оно што се догађа већ деценијама у Београду, али из данашње перспективе. Како неки млади људи остављају породице широм Србије, седају у аутобусе, возове, аутомобиле и долазе у престоницу да започну нови живот. Серија се бави студентима из провинције у Београду, ту се упознају и почињу да живе заједно у Студентском граду. Ово је прича многих. Врло смо реални и поштени. Публика је већ то препознала, прва епизода забележила је велики успех.

* Рођени сте у Крушевцу, а одрасли у српској престоници. Шта бисте посаветовали младом човеку који је дошао у Београд? Како да га преживи?

- Тешко је време. Београд је кошница. Мислим да су за "преживљавање" сваког великог града, али и сваке друге средине важни фокус, посвећење, труд, марљивост, истрајност, снага, амбиција, мотив, вера у себе, жеља и циљ. Мада, увек мора да се има и мало среће.

* Од оца сте наследили и таленат за певање, који сте искористили за потребе снимања нумере "Стани зоро" за серију "Шифра Деспот". Јесте ли размишљали да се опробате као певач?

- Волим музику, да певам. Таленат је, заправо, потекао од деде Милоша, Радошевог оца. Почео сам да снимам албум, давне 2000, али га нисам завршио. Данас певам за своју душу. Све више од тога било би неозбиљно и претенциозно, а и имам толико обавеза да не бих могао да се посветим певачком позиву.

* Имате ли дара за писање жељу да седнете у режисерску столицу?

- Верујем да имам. Волео бих да режирам, али би и то било претенциозно. Довољно је што сам продуцент и глумац. У Србији није популарно имати више талената од једног. Евентуално два. Мада се и то тешко прихвата. Одмах вас сврстају у аматера и девалвирају ваше резултате.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Дражен је оковани Амадеус: Спрема се мјузикл о једном од најбољих кошаркаша

ЉУДСКЕ СУДБИНЕ

* У СВЕТУ, а од пре неколико година и код нас, актуелне су крими-драме. Хоће ли се "Контраст" приклонити том тренду?

- Поздрављам све колеге које су кренули тим путем. То свакако јесте тренд у свету. С обзиром на то да их код нас има већ много, готово сам сигуран да "Контраст" неће стати у тај ред, јер и ту долази до засићења. Ми ћемо наставити да се бавимо људима и судбинама. На крају другог циклуса "Паса"отварамо једну тему која је врло актуелна код нас, тешка и важна. У неком моменту у причи чак долази до мешања жанрова и серија делимично прелази из комедије у драму.