ДА џез и класика могу руку под руку, показао је и доказао наш чувени саксофониста Јован Маљоковић. Са његовим "Балкан салса бендом" на "Мокрањчевим данима" обрадио је једну песму из "Руковети" нашег великог композитора.

Каже, најпре, да је веома поносан што је позван на ту велику свечаност, која доприноси великом културном развоју Србије. И да му је била велика част што је као џезер тамо могао да учествује.

* Коју сте то песму спремили?

- Била је то песма из Мокрањчевe 12. руковети, која би могла да се именује као "тужно цвеће". Публика је ту песму веома лепо прихватила и поздравила великим аплаузом.

* Где је та веза џеза и српске класике?

- Неколико дана радио сам на том аранжману да бих показао да може наша традиционална дивна музика да буде обрађена и џезерски, а ипак да остане онако народна, права и очувана.

* Очигледно, џез је и даље тражен.

- Будућност џеза се све више и више развија. Џез није само америчка, већ и светска музика. И ова наша млада гарда која долази је изузетно талентована и поносан сам на њих. Имамо много добрих певача и инструменталиста.

* Ваше песме "Врелина и "Мерак" и даље су радо слушане.

- Чуо сам да ће од понедељка поново кренути врућине, тако да ће моја "Врелина" и даље бити актуелна.

Прочитајте још - ЈОВАН МАЉОКОВИЋ: На младима џез остаје

* Ту је и ваш албум "Душа танана".

- Наравно, реч је о српској души. И даље добијамо добре критике, јер је реч о оригиналној музици.

* Који су вам даљи музички планови?

- Управо припремам музику коју певају наши ђаци са Џез академије по свету. Илија Михајловић је већ снимио две моје песме. Ту је и Јован Антић, који се школује на америчком Берклију. Очекујем да ће цео посао бити завршен за неколико месеци. На том албуму биће представљени најбољи српски џез певачи.


* Шта вам је још обележило протеклу недељу, мимо музике?

- Био сам у мом лепом Ваљеву. Уживао сам у реци Градац, која је једна од најлепших и најчистијих река у Србији. Поносан сам на свој завичај.