ПЕВАЧИЦА група "Лолобриђида" и "Маика" Ида Престер је на "Фејсбуку" поделила дирљиву причу о мигранту Самију (18), кога је запослила у Београду и чија ју је животна прича дирнула.

- Пре два месеца одлучили смо да у фирми мог мужа запослимо неког азиланта - написала је Ида поред Самијеве слике. - Размишљали смо да њима није потребна само хуманитарна помоћ, већ самопоуздање и припадност друштву, корисност за заједницу. Контактирали смо са Центром за тражиоце азила и тражили препоруку за неког мигранта са радном дозволом. Одмах су нам послали Самија, избеглицу из Авганистана, који иде у школу за модни дизајн и одлично говори енглески језик.

Ида, која се због љубави према Ивану Пешевском пре седам година из Загреба преселила у Београд, и родила синове Рока и Рија, наводи да је Сами у Србију стигао са 15 година. Родитељи, браћа и сестре су га одговарали од пута у непознато, али је он био гладан нормалног живота. Пут од Авганистана до Србије превалио је углавном пешке, уз помоћ кријумчара и видео оно што једно дете не би требало да види ни на филму. Чим је дошао, кренуо је у школу за дизајн и почео да учи српски.

- Србија му се свидела, каже, отворена је, топла и опуштена - пише даље Ида. - Сами се на послу одлично снашао, колеге га обожавају. Ипак, још се осећа беспомоћним. Пре неколико дана му је по трећи пут одбијен азил. Не знамо како да му помогнемо. Најдирљивија ми је била Самијева реченица док смо причали: "Не разумем, упознао сам овде много људи који желе да побегну у неке земље где се боље живи. Ја само желим овај живот који они већ сада имају, ништа више од тога."

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОКРШАЈ СА КАРТЕЛОМ: Стиже нам нови "Рамбо: До последње капи крви" (ВИДЕО)