ПОСЛЕ дуже медијске паузе Славко Белеслин поново се враћа на мале екране. Предах од камера му, каже, и јесте и није пријао. Са једне стране имао је времена за многе ствари које је пропустио у протеклих десетак година, а неретко пожелео је да "ускочи" у вести сваки пут када је нека напета ситуација. Ипак, мисли да је добро да свако понекад, баш као сликар када анализира насликано, погледа како његов живот изгледа. Тек после тога, каже, спремни смо за следећи потез. А његов је нов и узбудљив ТВ формат - "Шта би после - Флешбек", који почиње у понедељак, 23. септембра, од 22.00, на РТС 1.

- Реч је о ТВ емисији која нас враћа кроз време и открива како су завршени догађаји који су кроз вести додирнули наше животе, а чији епилог никада нисмо сазнали. Али, оно што је заиста револуционарна ствар је чињеница да ће и гледаоци код своје куће бити директно укључени у емисију преко "Флешбек" апликације на мобилним телефонима. Преко ње ће одговарати на питања водитеља и одмах видети резултате на ТВ екрану. Оне најбрже и најпрецизније очекује награда од 50.000 динара, а сви ми остали добићемо директно мишљење Србије о одређеном догађају. Тако ће први пут телевизија и мобилна телефонија бити спојене у истој емисији, а публика најдиректније укључена у програм који гледа. А оно што ће гледати је нешто што сви имамо право да знамо. Главни и споредни јунаци вести остали су залеђени у последњем кадру, али приче из самог живота, по истинитим догађајима, које су терале на сузе и смех, и даље су незавршене. Време је да коначно сазнамо њихов крај.

* Да ли сте имали дилему када сте добили понуду да радите на овом ТВ пројекту?

- Не, никакву. На неки начин ово и јесте производ моје новинарске и уредничке фрустрације чињеницом да чак ни ми који пишемо, уређујемо и правимо вести већ за неколико дана не знамо шта се догодило са њиховим актерима. А вест се често не завршава онда када се угасе рефлектори и баце старе новине.Актери настављају да живе свој живот који је често баш том вешћу, на неки начин, обележен. Нарочито нисам имао дилему када је и продукција "Адреналин" преузела посао, јер је она једна од напрофесионалнијих у региону.

Прочитајте још - СЛАВКО БЕЛЕСЛИН НАКОН СКАНДАЛА: Нисам имао новац код себе, кајем се због свега, у вину није истина

* На основу којих критеријума ћете бирати госте у студију?

- То ће бити сведоци одређених вести, али и особе на које је вест утицала. Видећете и многа позната лица која ће открити који је то догађај њих заинтересовао, а чији епилог никада нису сазнали. У овој емисији ће открити како се прича завршава.

* Да ли сте се, и када, ви запитали шта је било после са неким догађајем и учесницима у њему?

- Наравно, нарочито због посла којим се бавим. Свакоме се то догодило. То је универзална људска потреба за знањем и разумевањем света око себе. Али на тај начин откривамо и нешто много значајније од пуког епилога. Сазнајемо како се ово друштво односи према најбољима, најслабијима, како санкционише окрутне, да ли штити животиње, вреднује ли знање и поштен рад. А из тог следи и да ли се поштење исплати, да ли се добра дела враћају и још много тога.

* Одлазили сте и враћали се на телевизије на којима сте радили, тако је и сада са РТС. Шта је увек било пресудно да одлучите када је време за одлазак, односно повратак?

- Раст - то је одувек био једини разлог. Када осећате да више не растете и не развијате се, време је да одете, колико год та идеја некада несигурно, па чак и застрашујуће деловала. То нема никакве везе са емитером, већ често са вашим местом у систему које некада прерастете и желите даље. Управо зато што никада нисам отишао због лоших односа могао сам лако и да се вратим.

* Будући да сматрате да је информатива краљица новинарства, зашто сте је напустили?

- Ускоро ћете сазнати да нисам. То што ме не видите не значи да не радим.

* Кроз богату каријеру били сте сведок великих значајних догађаја и сусретали се са разним изазовима. На шта сте најпоносији?

- Изборне ноћи и кризне ситуације некако су увек врх леденог брега у нашем послу. Такве ствари уживо могу да раде само најпосвећенији и најискуснији међу нама, јер сценарио често већ после пет минута не служи ничему. То су емисије за које припрема траје годинама током којих предано радите свој посао. Зато ми је част када водим изборну ноћ и увек осетим непоновљиво узбуђење када отварамо уживо студио због било ког ванредног догађаја. Што се репортерског посла тиче, он вам даје привилегију да гледате историју из првог реда, као што је упад у вилу Слободана Милошевића, полагање заклетве владе Зорана Ђинђића, па, нажалост, и нека убиства за која сви знате.

* Постоји ли тема коју бисте једног дана волели да заокружите?

- Много је таквих прича. Скоро свака вест може добити свој наставак. Мене, пре свега, занимају људске судбине кроз које се прелама и судбина једне земље. Желео бих једном, на пример, да направим причу на тему "Шта је било са најбољим студентима са којима смо традиционално правили интервјуе крајем школске године. Где су сада?"

* Протекла година за вас је била поприлично турбулентна, како бисте је ви оценили?

- Требало је очигледно баш таква да буде, да бих све остале више ценио.

* Када бисте писали писмо Славку који је на почетку каријере, шта бисте га посаветовали као искуснији колега?

- Испоставило се да је он пратио страст без обзира на спољне околности, па не бих имао превише паметан савет за њега, јер је то исправан пут. Ипак, превише дана је провео у бригама, па бих му, можда, с времена на време, дошапнуо да ће на крају све бити океј.


ЗБОГ ЗВЕЗДЕ САМ ПОЖЕЛЕО ДА САМ У СТУДИЈУ

* СЕЋАТЕ ли се вести, за протеклих годину дана, због које сте пожелели да будете у студију?

- Улазак Црвене звезде у Лигу шампиона! Зато што радећи вести немате превише простора да се радујете - а то је био баш такав дан!


КИЛИБАРДА ЈЕ ВУЛКАН У КАДРУ

* С ОБЗИРОМ на то да сте до сада многе емисије радили у пару, са којом колегиницом бисте поново поделили кадар?

- Као што се даме не питају за године, требало би да уведемо правило да џентлмени не одговарају на оваква питања. Све колегинице са којима сте ме видели у кадру постале су ми веома блиски пријатељи. Ипак, ако вам треба вулкан енергије у кадру, али и током реклама, ту је Марија Килибарда незаменљива. Једна од најпрофесионалнијих дама којој много дугујем је Маја Николић, дивно сам сарађивао и са Иваном Константиновић, као што ми је и устајање за Јутарњи програм лакше падало када сам га радио са Аном Бабић.