МИ, Војвођани, не можемо без бицикла. Зато су становници равничарских села једва дочекали нове стазе које повезују села, попут Кулпина и Петровца, Футога и Бечеја и друге. У серијалу "Бициклом кроз Војводину", Ненад Берић из Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и ја видели смо како је возити по њима и разговарати с људима који туда пролазе - овако водитељка Сања Хома, за "Новости", почиње причу о љубитељима двоточкаша.

Истиче да се Секретаријат за привреду и туризам доста ангажовао на изградњи бициклистичких стаза које повезују "Еуровело 6", европски бициклистички пут који води уз Дунав. Новинарка РТВ открила нам је да ће продуценти разговарати са представницима републичке владе о снимању серијала "Бициклом кроз Србију".

- Ако препознају да је пројекат вредан пажње, авантура на два точка се наставља. До тада, гледаоци ће суботом моћи да уживају у репризама серијала - каже Сања.

На почетку снимања, прича нам уредница Дечјег дневника на РТВ, није ни имала бицикл, осим на селу, где се њим возила до радње.

- Међутим, до 12. епизоде, постала сам власница градског и планинског двоточкаша и сада готово свуда идем бициклом. Мада никада нисам возила дуже туре, сада, кад год могу, седнем на бајс и за три сата пређем 80 км, само да бих загрлила ћерку која је на распусту у Руском Крстуру. Kроз серијал сам схватила да је потребно више вештине за вожњу по дужим деоницама, и наравно на успонима, до Фрушке горе и Вршачког брега. Дивно је да се из друге перспективе сагледа Војводина, јер двоточкаши пролазе тамо где не иду аутомобили.

Прочитајте још - Вожња бицикла јача мишиће и срце

Зато је вожња бициклом, каже Сања, непроцењиво искуство, потпуно спајање са природом.


- У почетку је теже, док се не стекне кондиција, али ни за то није потребно много времена. Широк је спектар људи које повезују та два точка, па смо тако снимајући серијал упознали гинеколога, психолога, адвоката, угоститељске раднике, а то је оно чему и тежимо, да будемо једнаки и да пронађемо тачку спајања са другима. Треба пробати, јер ко зна колико је међу нама скривених бициклиста који чекају да добију шансу да открију своју страст - закључује Хома, која потписује и ауторски филм о екстремном трчању.

Ненад Берић и Сања Хома на Вршачкој кули


И СЛЕПИ ВОЗЕ

ВОДИТЕЉКА открива да су у кампу у Белој Цркви упознали Јапанца који већ девет година путује бициклом по свету.

- Још једно за мене важно познанство и посебна вожња била је са господином Славољубом из Зрењанина. Он је слеп и вози тандем бицикл са својим пријатељима који су скупили новац и купили му то возило. Невероватно је како из његовог угла изгледа вожња бициклом, тешко је то препричати - каже Сања Хома.