НАКОН серије о изгубљеној младој генерацији "Јутро ће променити све", ауторски двојац Горан Станковић и Владимир Тагић припрема потпуно другачију причу. Ону о догађају који је потресао Србију 12. марта 2003. године. Серија о убиству Зорана Ђинђића зваће се "Сабља", а највероватније ће се емитовати на РТС.

Сценарио је још у фази развоја, а представљен је продуцентима на Филмском фестивалу у Сарајеву где је описан као политички трилер заснован на стварним догађајима. У фокусу је новинарка која истражује убиство српског премијера у корумпираном правосудном систему.

Владимир Тагић, за "Новости", каже да убиство Зорана Ђинђића представља преломни тренутак новије српске историје.

- Последице тог убиства ми и данас осећамо и живимо. Његова смрт је обележила нашу генерацију, а и читаво наше друштво. Пут којим је ова земља могла да иде заувек је промењен, а где би нас тај пут водио, ми данас можемо само да нагађамо - примећује Тагић.

Чињеница да су мишљења о Зорану Ђинђићу подељена, за ауторе не представља потешкоћу. Напротив.

Прочитајте још - 16 ГОДИНА ОД УБИСТВА ЂИНЂИЋА: За Зорана две шетње и венци

- То за нас представља изазов. Његова судбина и трагични крај дефинитивно су прича која треба да буде испричана - каже Станковић, али додаје да лик премијера, мада присутан у серији, није главни јунак: - Фокус наше приче је на дешавањима након атентата и последицама које је тај чин оставио на наше друштво. Серија је у раној фази развоја и одабир глумаца нам тек следи.

Горан Станковић и Владимир Тагић / Фото РТС


"Сабља" је, као један од пет пројеката у раном развоју, представљена на форуму за кофинансирање Cine Link Drama на Фестивалу у Сарајеву. На питање да ли страни продуценти "читају" ову причу на другачији начин него ми, Тагић одговара:

- Већина њих зна само делиће онога што се дешавало, када им се приближи шири контекст, почињу боље да разумеју наше друштво и изазове с којима се суочава.

Прочитајте још - Ђинђић симбол модерне Србије

Почетак снимања још није заказан, засада је планирано осам епизода, а ауторски тандем се нада да ће серија, када за то дође време, бити емитована на РТС јер, сви се слажу - тамо ова прича и припада.

ПРЕГОВОРИ СА РТС

КАКО сазнајемо на РТС, идеја за серију потекла је са њихове стране.

- Након успешне сарадње са ауторским тимом серије "Јутро ће променити све", РТС је предложио Владимиру Тагићу и Горану Станковићу да размишљају о серији о Зорану Ђинђићу. Добили смо синопсис под насловом "Сабља", који третира период након убиства премијера и судбину новинарке која се бави убиством. На почетку смо преговора, али предстоје даље процедуре које првенствено подразумевају одобрење сценарија и остале стандардне кораке који претходе реализацији пројекта - кажу у РТС.