НАЈВЕЋИ фестивал музике и пива у региону, београдски "Бир фест" понудиће од 14. до 18. августа на Ушћу 120 бесплатних концерата на чак четири бине, подсетили су јуче организатори на конференцији за новинаре у Скупштини града Београда, уз напомену да стиже и једна светска звезда, Џони Мар, гитариста чувених "Смитса". За све посетиоце улаз ће бити бесплатан, али ће постојати и ВИП зоне, које ће пружити веће уживање, и за њих ће морати да се купи улазница.

- "Бир фест" се организује 17. пут, и то значи да је постао део београдске традиције - подвукао је заменик градоначелника Горан Весић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Србија може да буде суперсила у музици


Истакао је да се сваке године на фестивалу окупља око 500.000 људи, и да је међу њима велики број гостију из региона. Град, према његовим речима, подржава "Бир фест" као део своје туристичке понуде.

- Београд је лане од туризма зарадио 850 милиона евра, забележено је 2,2 милиона ноћења, а у граду успешно ради 115 хотела - егзактне податке је изнео Весић.

Дејан Грастић, један од оснивача манифестације, презадовољан је што ће Џони Мар, после великих светских фестивала "Гластонбери" и "Сигет", наступити и у Србији.

- Он долази први пут у нашу земљу - подсетио је Грастић. - Реч је о гитарској икони која је веома утицала на манчестерску сцену. После велике паузе у Београд стиже Мањифико, који је један од најпопуларнијих музичара у региону. Публика никако не треба да пропусти "Рок оперу" на отварању, када ће 120 извођача оживљавати незаборавне хитове.

Он је нагласио да први пут на фестивалу наступа група "Бомбај штампа".


Прочитајте још: "Бир фест" добиће подршку града и државе

- Свираће и Никола Врањковић, "Елементал", иконе "Бир феста" као што су "Ван Гог", "Ортодокс Келтс", "Електрични оргазам", "Бјесови"... Пред публику ће изаћи и Дамир Урбан, "Бркови", "Канда, Коџа и Небојша" - набројао је Грастић и додао да је циљ да београдска манифестација "макар мало заличи на ону у Единбургу, када се читав град претвара у фестивал".

Помоћница министра за трговину, туризам и телекомуникације Рената Пинџо напоменула је да је утицај "Бир феста" давно превазишао границе Србије, и додала да ће, судећи према подацима за првих шест месеци, ова година бити рекордна по туристичкој посети у Србији.

Аца Селтик


Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда, нагласио је да је манифестациони туризам довео српску престоницу у ред важних европских туристичких дестинација за одлазак на кратки одмор у други град.

"Бир фест" је незамислив без "Ортодокс Келтса", који нису ниједном изостали од оснивања. Фронтмен Александар Петровић, популарни Аца Селтик, сматра да је догађај на Ушћу одавно превазишао оквире музичког фестивала.

- Он сумира претходну сезону и најављује сјајне концерте за будућност - сагледава Петровић. - Покушаћемо да одемо корак даље у концертном извођењу јер "Ортодокс Келтс" никада не калкулишу пред публиком.

Организатори подсећају да ће и ове године, током "Бир феста", важити посебан режим саобраћаја у том делу града, а посетиоци ће и сада моћи да се уздају у већи број ноћних линија при повратку кући.

ЗВЕЗДЕ НА ПЛАКАТУ ДАВИДА ВАРТАБЕДИЈАНА

ВИЗУЕЛНИ допринос "Бир фесту" дао је, на врло креативан начин, и Давид Вартабедијан. Дугогодишњи музички новинар, специјализован, пре свега, за хеви-метал, деценијама се бави графичким дизајном, па је две своје љубави спојио, што иначе успешно ради дуже време. Дизајнирао је плакат нацртавши неке од ударних извођача који ће ове године наступити на Ушћу - Ацу Селтика, промо-лице фестивала Иду Престер, Ђулета Ван Гога, Ивану Петерс, Драгог и Жику Јелића, Којота ("Ајзбрн"), Гилета из "Оргазма", Шемса ("Бркови") и, изнад свих њих, у костиму Супермена - Прљавог Инспектора Блажу. Општи је утисак да је посао одрадио - феноменално.