У СТАРОЈ кафани ушушканој у центру престонице, која призива дух прохујалог времена, недавно је почело снимање серијала "Староградски бисери". Музичар Владимир Ђурић, познатији као Ђура Морнар, пронашао је приче о томе како су настајале легендарне кафанске нумере, које су често биле занимљивије и од самих песама. Продуценткиња Данка Милошевић дошла је на идеју да сними серију коју ћемо гледати на Првом програму Радио-телевизије Војводине у октобру.

Прочитајте још: НОВА СЕЗОНА "УРГЕНТНОГ ЦЕНТРА": И љубавне афере у ординацији

- У питању је пионирски рад, истраживање грађе која готово да не постоји у нашој етномузикологији. У свакој од 30 получасовних епизода представићемо по три приче о чувеним боемским нумерама које ћемо, затим, и чути. Биће речи и о ауторима и разлозима због којих су те песме написане - открива Милошевићева, за "Новости".

Редитељ Драган Гузијан се у овом жанру опробао већ много пута, та- ко да је иза њега велико искуство. - Желимо да представимо неке (не)заборављене песме, кроз ликове у старој градској кафани. Користили смо и архиве, како бисмо што сликовитије дочарали атмосферу о којој говоре, а има их око 50 и разврстане су тематски: о вину, крчми, шеширима, свадба- ма, прељуби, женским именима, пијанству, тамбурашима, коњи- ма, салашу - објашњава Гузијан, додајући да је сценаристкиња Катарина Тодоровић, по књизи Ђуре Морнара, написала текст за улоге Газде, који скупља плоче и албуме са сликама, и "смотаног" Конобара, а тумаче их Драган Вујић Вујке и Иван Заблаћански.

Газда му тепа амзо (клипан, наивко) и прича како је настала песма, коју затим изводе певачи. Не певају у камеру, већ из уживања, тако да изгледа као да је у кафани сваког дана други извођач. Неке од ових нумера које изазивају лепе емоције и маме осмех на лице су ретко извођене, а међу многобројним уметницима су и Жарко Данчуо, Екстра Нена, Милан Крунић, Биља Крстић, Миленко Павлов, Давор Јовановић, Бане Остојић и други.

Фото К.Тодоровић

БАЛКАНСКИ ЕВЕРГРИН ПОПУЛАРНИ

Вујке истиче да је улога Газде његово лично глумачко задовољство.

- Драго ми је што могу на делу да покажем дух Дорћола и Београда, да убацим себе у "временску машину". Играм бонвивана који воли живот и дише пуним плућима, а његов однос са конобаром подсећа на Дел Боја и Роднија из "Мућки". Причам му о томе како су настајале староградске песме, ко их је писао и певао. Оне су балкански евергрин, неке су старије више од сто година. Моје омиљене су "Шушти, шушти багрем бели" у извођењу Живана Милића и "Фијакерист" - каже глумац.