БИО је то највећи догађај у историји телевизије. Био је то, неки би рекли, и највећи догађај у историји човечанства. Више од пола милијарде људи широм света нетремице је посматрало мале екране. Једни су скакали, други вриштали, једни су се смејали, а други плакали. А неки су, једноставно, занемели. Јер, човек је слетео на Месец!

Све је, ипак, почело много пре тог 21. јула 1969. године када су Нил Армстронг, а за њим и Баз Олдрин, прошетали каменитом Месечевом стазом. У "Аполо" програм уткани су снови, али и огроман рад 400.000 научника, инжењера и техничара. Међу њима, налазио се и НАСА инжењер Ричард Вајс (72), задужен за процес лансирања ракете која је послала мисију "Апола 11" на Месец. У ексклузивном интервјуу за "ТВ новости", Американац открива да ни у најлуђим сновима није претпостављао да ће имати такво искуство у свом животу. У првим минутима пре лансирања ракете, који су и најкритичнији, није дисао, присећа се.

- Нисам знао да могу да држим дах толико дуго. Сви смо пили таблете за смиривање желуца. Била је то ситуација која кида живце. Како да вам објасним, знате да ће све бити у реду, али опет, увек нешто може да пође наопако. Да ли сам урадио ово, да ли смо превидели оно, питања су која вам се врзмају по глави. А онда, када су ракетни мотори почели да се пале, сви смо се згрчили. Одахнули смо тек када је ракета почела да се уздиже и да иде својим путем, и када је одговорност прешла са Свемирског центра "Кенеди" на Свемирски центар "Џонсон". Тек тада сам схватио да нисам дисао три минута - прича Вајс и додаје да је поносан што је био део ове невероватне мисије.

Прочитајте још - НАСА објавила аудио-запис слетања на Месец

* Где сте били у тренутку кад су Армстронг и Олдрин крочили на Месец?

- Био сам са пријатељима и гледао пренос на телевизији. Јер, ми смо посаду послали 16. јула, али они су слетели тек 20. јула. Сви смо били узбуђени, навијали смо, грлили се, било је ту суза радосница. Али слетање је тек пола приче. Сада је требало и да их вратимо кући. Увек нам је на уму био говор председника Кенедија када је рекао да ћемо послати човека на Месец и безбедно га вратити на Земљу.


"Аполо 11": Нил Армстронг, Мајк Колинс и Баз Олдрин

* Како сте се осећали кад су астронаути безбедно слетели на Земљу?

- Ох, била је то невероватна радост. Када смо видели да се падобран отвара, били смо веома узбуђени јер смо у том тренутку схватили да је наша мисија успешна. И кад су дотакли воду, знали смо да више ништа не може поћи по злу. Тешко је речима описати тај осећај.

* Јесте ли их упознали?

- Да, дошли су да се захвале свима који су радили на програму. Разговарао сам са њима и руковали смо се. Знате, додирнуо сам особу која је ходала по Месецу! То је фасцинантно. Права особа у правом тренутку, то је био Нил Армстронг. Веома снажан и смирен. Деловало је као да размишља шта је следеће, као да није желео да буде у центру пажње. Наравно, Баз Олдрин и Мајк Колинс, такође, заслужују сва признања.


Прочитајте још - Продати документи о слетању мисије Аполо 11 на Месец

* Шта кажете онима који мисле да су први кораци човека на Месецу снимљени у ТВ студију и да је све заправо измишљено?

- Мислим да су луди. Срећом, само неколико особа ме питало да ли је човек заиста био на Месецу. Током мисија "Аполо 12" или 14, нисам сигуран, имао сам прилику да посматрам лансирање. То значи да сам био на мање од километра од ракете, у кућици са телескопом. И кроз тај телескоп, посматрао сам астронауте док улазе у капсулу. Нисам видео да су изашли из ње. То значи да су били унутра када је ракета лансирана. Дакле, сопственим очима сам видео астронауте да улазе у ракету. Ниједна теорија завере не може да ме убеди у супротно.


Ричард Вајс сад и некада

* Зашто данас, када је технологија знатно напредовала, нема оваквих подухвата?

- Размишљао сам о томе. Мислим да је то ствар политике и државне воље. Уколико вам се не исплати да нешто радите, нећете бити ни мотивисани за то. Нећете то радити само зато што је забавно. Отказали смо "Аполо 18" јер су се појавили други приоритети. Било је време да кренемо даље. Развили смо спејс шатл и друге ракете које воде до орбите. И све то води ка следећем кораку. Вратићемо се на Месец, што ће нас припремити за следећи корак - Марс. Не знам шта после тога. Надам се да нема краја. Надам се да ћемо имати довољно снаге да идемо напред и да видимо шта се крије иза сваке планете. Увек ме интригирало да сазнам шта је иза онога што и не видимо. То је бесконачно. Још нисам успео да довољно раширим руке да загрлим бескрај.

* У плану су комерцијалне туре до Месеца.Да ли бисте волели да будете један од путника?

- Да сте ме питали пре неколико година, рекао бих не. Али сада бих ишао. Из разговора са астронаутима схватио сам да када из свемира погледате Земљу, ваше поимање света се мења. И зато бих.


"Мали корак за човека"

ПРЕМИЈЕРА НА ДИСКАВЕРИЈУ

ИЗА легендарних слика човека на Месецу крије се неиспричана прича коју ћемо видети у документарцу "Пола века касније, 'Аполо': заборављени снимци" (недеља, Дискавери, 22.00). Чућемо узбудљива сведочења осам преживелих астронаута "Апола", укључујући пилота командног модула "Апола 11", Мајка Колинса, као и запослене у контроли мисије у Хјустону и Свемирском центру "Кенеди" на Флориди. Изванредни архивски снимци, највећим делом технички усавршени, одабрани су међу хиљадама ролни заборављеног филма.