МЛАДА, али већ увелико афирмисана певачица традиционалне музике Даница Крстић остварила је недавно занимљиву сарадњу са севдах бендом "Диванхана", па заједничка песма "Воће родило" одлично пролази на регионалним радио-станицама, као и спот на "Јутјубу". Крагујевчанка је, својевремено, спонтано дошла у контакт са Сарајлијама, а из тога се изродило, пре свега, дубоко пријатељство.

Прочитајте још: Даница Крстић и "Диванхана" поклањају песму “Воће родило” (ВИДЕО)

- Била сам гошћа Радио Београда кад се у емисију укључио Невен Туњић, вођа "Диванхане", да најави београдски концерт у "Миксер хаусу" - прича за "Новости" Даница. - Водитељка Катарина Епштајн им је спонтано предложила да позову мене као госта. Одмах смо се зближили, спријатељили и почели да размишљамо о заједничком пројекту. Објавићу нови албум "Балкан концепт" за који сам бирала представнике земаља Балкана. За Босну и Херцегодину то ће да буде, наравно, "Диванхана". Невен се осмелио да пише музику, а најбоље у свему је што људи нису ни схватили на почетку да је то ауторска песма, што значи да је урадио одличан посао. Ствара се, буквално, нова традиција. Презадовољна песмом, реакције публике су одличне.

"Балкан концепт" би, каже Даница, требало да изађе најкасније до краја године:

Прочитајте још: Даница Крстић: Уживам у чарима традиционалне музике

- Зависи све од времена, пошто је ту укључено много људи. Дејан Петровић ће представљати Србију, са његовим бендом ћу да урадим две песме. Хрватску представља Раде Шербеџија, Македонце браћа Тавитијан и Никола Митевски, а Бугарску Димитар Христов, који је веома добар композитор, и "Ева квартет".

Албуми са доста гостију се, неретко, тешко промовишу концертно, али Даница је о свему мислила на време.

- Још кад сам се договарала о снимању, најавила сам колегама велики концерт, у београдској "Комбанк дворани" - вели нам певачица. - Надам се да ћемо успети да га реализујемо, уз божју помоћ, буквално. Концерт ће бити крајем ове или почетком следеће године, после издавања албума.

Још увек су свежа сећања из Лисабона, где је Даница, прошле године, са Сањом Илићем и "Балкаником", представљала Србију на "Евросонгу" певајући нумеру "Нова деца".

- Требало је доста времена да сви из бенда схватимо да смо били тамо - искрено ће Крстићева. - Било је много обавеза у те две недеље, претходно смо напорно радили промовишући песму. Тек сад кад смо, после годину дана, гостовали на "Беовизији" и гледали неке снимке, па затим и пратили овогодишњи "Евросонг", схватили смо где смо били и шта смо радили. Док си тамо, ништа ти није толико помпезно. Осећаш се као звезда јер се људи тако опходе према теби, колико год да си познат или непознат. До те мере те истражују да знају твоје хобије, шта волиш да једеш, да пијеш, шта радиш у слободно време... Кад изађеш из Србије, где ништа не функционише по питању организације, и одеш на светску сцену, видиш како све може да функционише и да буде испланирано у секунд.

Даница са много љубави прича о српској етно-сцени:

- Имамо ми старије представнике као што је мој шеф Сања Илић, затим Биља Крстић, Слободан Тркуља... Медији, међутим, пласирају све и свашта осим наше традиционалне музике. Шта је један народ без традиције? Нема, онда, ни културу ни идентитет! Требало би да наши медији дају више простора младим извођачима. Ја на својим наступима видим колико има њих који изводе традиционалну музику, али немају где да то пласирају у јавност.

МОГУ ДА ПЕВАМ СВЕ, АЛИ...

КРСТИЋЕВА не скрива да редовно добија понуде везано за друге, комерцијалније врсте музике.

- Има их свакодневно, и то је нормална ствар - констатује за наш лист Даница. - Млада сам, перспективна, могу да певам поп, рок... Кад сам се, међутим, опробавала у разним жанровима, схватила сам да ми то не пружа задовољство као кад певам традиционалну музику. Одлучила сам да останем при своме, колико год да је некад тешко зато што није комерцијално. Гурам, од своје шесте године, не дам се и не одустајем. Сваки успех који постигнем сама или са колегама, за мене је злата вредан, тако да нећу да се жалим.