УДАРНУ ноћ на Петроварадинској тврђави, која је окончана наступом Соломуна и "Тејл оф ас" на "денс арени" после осам часова у недељно јутро, обележиле су светске и регионалне звезде концертима на 20 фестивалских бина и зона, као и две веома значајне акције - пошумљавање Војводине и проширење капацитета вртића у Србији.

Трећу овогодишњу "Егзитову" епизоду, између суботе и недеље, походило је, по оцени организатора, 53.000 љубитеља добре забаве, чиме је досегнут рекорд "грознице суботње вечери" иза зидина "Гибралтара на Дунаву".

По свему, главни концерт одржали су "клинци" из Детроита, "Грета Ван Флит", лекцијом чистокрвног рок бенда о којем се тренутно највише говори на светској музичкој сцени. "Спасиоци рокенрола", три брата са другаром из детињства, беспрекорно су господарили "жилом куцавицом фестивала" после поноћи, упечатљивим гитарским рифовима и снажним, суперсоничним вокалом Џоша Киске, и у неким од хитова подсетили на легендарне "Лед Цепелин". Публика их је фантастично примила и испратила дуготрајним овацијама, али биса није било јер је по сатници место на "мејну" било резервисано за харизматичног Даб Еф Икса. Лејди Ли је у освит зоре ставила тачку на "мејну". Посебно запажен био је наступ веома популарног Шкотланђанина, Тома Вокера, који је уз планетарне хитове позвао посетиоце да живе чисто и без наркотика, и упутио неколико погрдних речи на рачун "брегзита".

ПРОЧИТАЈТЕ И:Егзит фестивал: Песма и игра до раног јутра

На "денс арени" је после поноћи популарни тандем "Адријатик", који је премијерно наступио на "Егзиту", припремио терен за "Тејл оф ас" и Соломуна. Денсери су тако имали јединствену прилику да дочекају чувени излазак сунца над највећим балканским плесалиштем уз светског ди-џеј мага Соломуна и његову планетарно познату "+1" журку. Шеф светске хаус сцене пореклом са Балкана, уз своје госте и један од водећих ди-џеј дуета "Тејл оф ас", уприличио је шесточасовну рапсодију и донео звук Ибице у спектакуларни амфитеатар тврђаве.

Душан Ковачевић и Јелена Ђоковић


Треће фестивалско вече обележиле су и две веома значајне акције "Егзит" тима. На "ОПЕНС стејт оф Егзит" зони промовисано је пошумљавање. Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици и председник војвођанске владе Игор Мировић су подржали пројекат "Врати природи - Придружи се и посади дрво". Њих двојица су закорачила преко подлоге натопљене зеленом бојом и отисцима ципела оставили траг на великом платну, на "крошњи дрвета", уз подршку Ивана Петровића из "Егзит фондације". То је симболичан гест за подршку садњи дрвећа на неколико локација у Војводини током јесени.

- Док се налазимо на манифестацији у славу музичких жанрова у којима уживамо, свака иницијатива за противтежу емисији угљен-диоксида и подизање свести о томе су веома значајни - истакао је Фабрици. - У октобру и новембру ове године започећемо са пошумљавањем више хиљада стабала у Војводини, да би се смањила емисија угљен-диоксида. За то ћемо имати подршку волонтера којих већ сада има око 500. Зеленим корацима означили смо иницијативу уз подршку града Новог Сада, ОПЕНС-а, "Егзита", ЕПК 2021 за заједничке активности.

"Грета Ван Флит"


Игор Мировић је нагласио да је подршка акцији подизања еколошке свести допринос решавању еко-проблема у Војводини.

- Препознали смо енергију и промовишемо еко-свест кроз младе људе и идеје еколошке заштите и борбе против климатских промена, које немају алтернативу - истакао је Мировић. - То је област коју морамо да мењамо. Пре месец и по дана Скупштина Војводине је усвојила декларацију о заштити екологије, која не познаје границе.

На Петроварадинској тврђави такође је покренута нова национална хуманитарна кампања "Да и за мене буде места - изградимо вртиће заједно", коју организују Фондација "Новак Ђоковић" и "Егзит фондација". Видео-поруком се обратио светски рекет број један и позвао све да заједно учествују.

Том Вокер


- Синергијом Фондације "Новак Ђоковић" и "Егзита", можемо да померамо планине - рекао је Душан Ковачевић, оснивач фестивала. - Срећан сам што је наша фондација удружила снаге са фондацијом највећег светског спортисте који је позитиван узор за младе и то не само у свету спорта, и не само код нас већ много, много шире.

Ковачевић је нагласио да је први циљ да се током овогодишњег "Егзита" на Петроварадинској тврђави прикупи 18.450.000 динара за реконструкцију и доградњу вртића "Ласта" на Ченеју крај Новог Сада, који тренутно похађа 88 малишана.

Јелена Ђоковић, глобална директорка Фондације "Новак Ђоковић", нагласила је да је план да се заједничким снагама уз помоћ донатора кампање адаптира постојећи објекат на Ченеју и прошире капацитети за пријем већег броја малишана.

Сем Фабрици и Игор Мировић


- Уколико желимо да искоренимо проблеме, потребно је да пажњу усмеримо на малишане који усвајају вредности и вештине и да им омогућимо квалитетно и стимулативно одрастање - каже Новакова супруга. - Симболично почињемо на фестивалу, а партнерство креће управо из Новог Сада, где су иначе листе чекања за вртиће велике. Верујем да ћемо заједно успети да подигнемо свест о тој теми у урадимо конкретне ствари како би што више деце добило адекватан простор за игру и учење.

НА ИЗЛОЖБУ СА НОВОМ ФРИЗУРОМ

Фото: С. Бајић


РАЗЛИЧИТИ забавни садржаји на "ОПЕНС стејт оф Егзит" зони привлаче посетиоце који, пре него што се упуте на часове племенског плеса, могу да сврате у кутак за улепшавање, да дотерају фризуру, а затим да на изложби Матице српске сазнају занимљивости о древним племенима. Екипа ОПЕНС-а омогућила је и "дружење са звездама" на постављеном великом телескопу. Ту је и кутак за гледање филмова у покретном биоскопу, место за прављење најбољих фестивалских фотки, а за добру атмосферу задужени су најбољи ди-џејеви са такмичења ОПЕНС-а и најмлађе музичарке из Рок кампа за девојчице.