НАКОН дуже паузе у кухињи нашег најплодоноснијег ТВ писца Синише Павића, увелико се крчка нова породична драма, која, као и сва његова досадашња дела, претендује да нас засмејава годинама, па можда и деценијама. Серијал "Јунаци нашег доба", од 20 епизода, снима се од почетка маја, а екипа "ТВ новости" је на две београдске локације, Дорћолу и Лиону, затекла врелу и радну атмосферу.

"Зашто си морао да кажеш ватрогасцима?" ужурбано и љутито се главни лик Чичановић (Игор Ђорђевић) на излазу из стана, обратио свом оцу (Бранко Цвејић) и залупио врата за собом. Овом сценом завршен је први део радног дана и уследила је пауза.

Током припреме за наредни сет, редитељ Миша Вукобратовић нам је открио да прича о Чичановићу званом Чичко стиже на мале екране у децембру (РТС 1 и Суперстар) и да ће снимање трајати до септембра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Кети Пери и Орландо Блум спремају венчање

- Ово је серија какве Синиша Павић обично и пише, јер резимира неку нашу свакодневницу, наше време, односе, догађаје и околности у којима живимо. Бави се нама и јунацима нашег доба, овде, данас, људима који су ту око нас, који носе основне карактеристике данашњег друштва - каже Вукобратовић. - То је један паноктикум где имамо различите друштвене слојеве и проблеме, од оних најнижих до оних највиших. Не дефинише се то као конкретна личност или конкретни људи, већ је фокус на околностима и времену, и он даје свој коментар на то.

Према речима редитеља, одабрати глумачку екипу није било тешко, будући да су желели најквалитетније глумце.

- Ова врста серије заслужује врхунску поделу. Синиша воли да пише за неке конкретне глумце, али ту увек долази до неких промена, па се та подела ради у три руке. Синиша, Слободан Терзић и ја правимо договоре и компромисе - каже Вукобратовић.

Бранко Цвејић

Тако је "пала" и одлука да главног лика, Чичановића, тумачи Игор Ђорђевић.

- Чичко је метафора за опортунизам у коме смо се сви затекли. То ми је онако прва реч када помислим на тог Чичановића, који прихвата једну високу функцију, а да ниједног тренутка не помисли да ли је он способан за то - објашњава нам лик који тумачи Игор Ђорђевић. - Живимо у време када свако може да се бави неком професијом без неких квалификација. Све Павићеве серије када погледате од почетка, од "Бољег живота" па надаље, приказују дијагнозу нашег друштва, како смо се сурвавали. А што се тича Чичановића, тај мој лик је просто један продукт онога шта нам се дешава. Ово друштво је изнедрило те Чичановиће.

Глумац нам је открио и да их аутор Синиша Павић до сада није обилазио на снимањима.

- Његов дух и ауторитет су ту. Поштујемо његов текст до сваког слога и зареза, нема никавог препричавања, и увек се трудимо да изговоримо баш све како је он замислио. У том смислу он је увек присутан. Част ми је да сарађујем са тако великим писцем. Сви смо одрастали уз његове серије, које је он писао као стварно добар дијагностичар, кроз комедију и кроз осмех. То је Молијер често радио, он вам отвори уста са осмехом, а онда вам гурне истину. То ради и господин Павић.

Чичкову супругу, мајку двоје деце, тумачи Мина Лазаревић, која је свој глумачки пут почела у Павићевим остварењима.

Марија Вицковић

- Са Синишом је била "љубав на први кадар", тако да је он већ видео мене овде, па је и писао за мој карактер и темперамент, и то је огромно задовољство када неко напише лик замишљајући вас у старту - искрена је Мина. - Играм Мају, супругу човека који је неостварен, и она је прилично незадовољна због тога. Заједно су од средње школе и то је једна младалачка љубав. Свашта су прошли, али он је с временом изгубио полет и снагу. Обећавао је више када је био млад, и сада она преузима кормило и вуче, гура. Али, они се воле. То је суштина, то је оно што је мени било битно у старту, јер без те њихове љубави нема ни борбе, нема ничега, нема приче. Маја је свима "кева", она је једна симпатична жена, сналажљива је и пуна живота.

Сарадња са чувеним аутором Лазаревићевој представља право задовољство.

- Много је времена прошло од када сам играла Чупку. Синиша је и тада био велики писац, а ја сам била мала. Сада сам порасла, и просто уживам, башкарим се. Он је мајстор дијалога, мајстор да разграна причу, да направи хаос. Сам ти текст даје и решења и нуди ти свашта, средство за игру, ја се играм, где ћеш лепше. Цеца Бојковић опет игра моју мајку, то смо испробале и увежбале, и ја сада играм мајку, и не играм је први пут, већ се то за једну генерацију померило од "Породичног блага" наовамо. У међувремену сам играла мајку у "Белој лађи", али ми је дете било мало, сада ми деца расту, на факултету су сада.

Међу главном глумачком екипом гледаћемо и Марију Вицковић, која игра интелектуалку, вискообразовану жену о чијем мужу се ништа не зна.

- Она крије тајну, а каква је то тајна, сазнаћете на крају прве сезоне. Има једног сина, живи код тетке, у беспарици је и покушава породицу да одржи у животу тако што ради разне послове, од кућне помоћнице, спремања, рада у кафићу, да би зарадила неки динар. Борац је и тако почиње њена прича, тако што добија отказ. Жена је која много зна, али има велики проблем - не зна да ћути. Због тога долази у разне непријатне ситуације и губи послове - каже Марија Вицковић, коју су Синиша и Љиљана Павић гледали у серији "Мирис кише на Балкану", и због онога што је приказала изабрали су је за једну од главних рола у серији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Косово не може да учествује на "Евровизији" као "самостална држава"

Оца главног лика Чичановића тумачи Бранко Цвејић, који је са Павићем радио на његовом првом остварењу, "Вишња на Ташмајдану".

- Радовао сам се овом позиву, веома. Синиша је ово сјајно урадио, изванредно. Ја играм деду, у свакој кући има неки деда, а у овој нашој породици он је врло живахан.

Поред главних глумаца, међу којима је и Ненад Јездић, видећемо и Александра Берчека, Цецу Бојковић, Бранимира Брстину, Миму Караџића, Еву Рас, али и младу глумачку екипу Радета Маричића, Исидору Грађанин, Павла Веселиновића и друге.


ДРУГА СЕЗОНА

ИАКО је снимање прве сезоне још у току, већ постоји наговештај наставка, те је друга сезона скоро извесна.

- Може да се каже реално да габарит приче превазилази тих 20 епизода, јер она почиње да иде у разним правцима, и ми очекујемо да је реално да буде и друга сезона - истакао је Слободан Терзић. Редитељ Миша Вукобратовић нам је открио да трају разговори и да верује да ће то бити завршено, јер је, каже нам, серија толико квалитетна да нема разлога да се заврши на 20 епизода.