ДОКУМЕНТАРНО-играни серијал "Тајне службе Србије", редитеља Ивице Видановића, о историји обавештајно-безбедносне службе Србије од настанка до данас, очекује нас у септембру на РТС-у. Међу 20 епизода издвојила се седма, о српској Мати Хари, Вери Пешић, опасној заводници пореклом из Сијаринске Бање, чији је живот окончан у 25. години. Продуценткиња Данка Милошевић дошла је на идеју да сними играну серију о четворострукој шпијунки која јој је, како открива за "Новости", била најинтересантнија и најинтригантнија од свих личности у серијалу.

- Невероватно је да се једној жени за пет година проведених у Београду деси толико тога, што показује да живот заиста пише најбоље приче. Снимање прве од 12 епизода почиње на пролеће следеће године, а кастинг ће бити ове јесени - каже Данка, и додаје да ово није само прича о Вери већ и о актуелним друштвено-политичким околностима тог времена. - Видећемо како су функционисале тајне службе на тлу Југославије, немачка, британска и руска, као и шта се дешавало уочи 27. марта.

Да је Верина судбина вредна филмског платна, сматра и бивши директор Војнобезбедносне агенције, од 2004. до 2014. године, генерал Светко Ковач, стручни консултант на сценарију.

- Ово није само прича о шпијунки Вери, већ и о младој жени која се изгубила у вртлогу уочи и током Другог светског рата. Те 1938. у Београду нашла се између британске и немачке обавештајне службе, а околности су је усмериле и према четничком и партизанском покрету, Кости Пећанцу и другим личностима од којих је тражила заштиту. Она има сличности са Матом Хари, холандском егзотичном плесачицом, која је била у љубавним везама са многим савезничким официрима и на крају је оптужена да је била немачки агент Х-21. О Вери је у својим мемоарима писао обавештајац Краљевине Југославије Угљеша Поповић, непосредни учесник сукоба британске и немачке обавештајне службе у Београду, а касније и Никола Илић, оперативац Удбе који је радио на разјашњавању Вериног случаја.

Прочитајте још - ВРТЛОГ ШПИЈУНАЖЕ: Ко је била српска Мата Хари?

Недељко Ковачић, аутор сценарија за серију као и за играни филм о Пешићевој, тврди да је она у ту причу ушла из личних, а не из идеолошких побуда.

Вера Пешић

- Мало је жена у шпијунажи које су имале тако занимљив живот. Желимо да направимо феминистичку серију, јер до сада та епоха није посматрана из женског угла. У ствари, Вера је слична било којој савременој девојци која долази у Београд да успе. Крајем тридесетих година прошлог века, упада у канџе шпијунаже, суров мушки свет, врло патријархалан и класно подељен, и у свему томе плива, упркос тешким историјским околностима и породичним проблемима.

ОБИМНА ГРАЂА

НОВИНАРКА Драгана Бокан месецима је прикупљала обимну историјску грађу о Вери Пешић из Архива Београда, Архива Југославије и Универзитетске библиотеке склапајући мозаик њеног живота. Помогао јој је бивши шеф Удбе у Лесковцу 1948. године, Никола Илић (94), који је написао књиге "Вера Пешић у вртлогу шпијунаже", "Лепотица Вера Пешић шпијунка" и "Књижевно стваралаштво Вере Пешић".