Током последње две деценије, Џејми Оливер је био један од најпознатијих телевизијских кувара на свету, а до те титуле је дошао захваљујући својој емисији "Голи кувар".

Међутим, протеклих неколико година Џејми се налази у озбиљним финансијским проблемима, што је кулминирало затварањем чак 22 његова ресторана широм Уједињеног краљевства.

Компанија "Jamie Oliver Restaurant Group" у је уторак поднела захтев за стечај, а више од 1.000 људи је остало без радног места. Међународна франшиза Џејмија Оливера, односно 61 његов ресторан широм света, наставиће да послују.

У животу су се одржала и три ресторана на лондонском аеродрому Гетвик, али није познато још колико дуго. Ако дође и до њиховог затварања, без посла ће остати још 300 људи.

Џејми Оливер је тренутно у минусу од 71,5 милиона фунти. Проблеми славног кувара и нису толика новост, с обзиром на то да се број његових ресторана унутар ланца, у послдње две године, срозао за чак 17.

Оливер је за то окривио раст цена закупа и рада, као и "госте који су крали ствари из тоалета и убрусе, а особље намирнице и боце вина".

Раст цена закупа простора и даље се наводи као један од узрока пропасти овог 11 година старог кулинарског царства, али није и као једини.

Компанију је још пре две године потресао референдум о Брегзиту и тадашњи пад фунте због чега је поскупео увоз намирница, а Оливерова компанија готово банкротирала. Као кривац пословног краха кулинарске звезде спомиње се и велики број ресторана у Британији. Одлагање Брегзита утицало је и на потрошњу Британаца, који све мање једу ван својих домова.

Све то у комбинацији са, како кажу гастрокритичари, прескупим осредњим јелима Џејмија Оливера није могло да изађе на добро.

Поједини стручњаци, као разлоге за пад посећености ресторана "Голог кувара", налазе и у нефлексибилном пословању, будући да се Џејми упорно опирао тренду доставе хране.