У СУСРЕТ другој сезони британског ријалитија "Сређивање старих аутомобила", чијих нас 13 епизода очекује од 3. јуна (радним данима у 21.00) на каналу Вијасат експлор, екипа "ТВ новости" кренула је прошле недеље пут Бата. У бајковити средњовековни енглески градић из грофовије Самерсет, ушушкан у загрљају брежуљкастог крајолика с бујном вегетацијом, као једине представнике медија из Србије позвали су нас домаћини серијала - Гас Грегори и Вил Трикет. Повод за дружење са врхунским познаваоцима аутомобила биле су њихове нове авантуре које ћемо гледати прве три недеље у јуну, али и наша жеља да нам на лицу места покажу како стара и одбачена возила претварају у "лепотане на четири точка".

После пола сата вожње од Бата, скрећемо с локалног на пошљунчани пут. Он нас кроз густо растиње води право до Вилове гараже, коју попут непомичних стражара испред Бекингемске палате чува на десетине старих возила огрезлих у рђу. Зуб времена им је одузео наду за нови живот, али зато неки њихови делови често послуже нашим домаћинима за поправку оних аутомобила које још могу да спасу од заборава.

И док нам Гас и Вил у друштву продуцента Дана Алама корачају у сусрет, примећујемо да окружење није онакво какво је било у првој сезони. Одмах по упознавању, сазнајемо да су силом прилика недавно морали да напусте претходну гаражу. Разлог за селидбу, кажу, био је неспоразум са комшијама. Ипак, други циклус успели су да приведу крају на старој локацији. Тако смо на почетку разговора случајно открили да је ријалити "Сређивање старих аутомобила" добио трећу "рунду".

- Када смо пре нешто више од годину дана кренули у ову авантуру, на коцку смо ставили све да бисмо пратили своје снове. Оставили смо старе послове, инвестирали уштеђевину у овај пројекат и уложили велики труд и рад да бисмо остварили циљ. Обожавам старе аутомобиле! Од самог старта навукао сам се на ову причу. Није било срећнијег човек од мене када су нам јавили да ћемо снимати други циклус. Добро, радовао се и Гас. Додуше, мање од мене (смех). Шалу на страну, то није била добра вест само за нас двојицу и гледаоце, већ и за наше купце.

Зато се неизмерно радујемо снимању треће сезоне - каже нам Вил, док са Гасом подвлачи дизалицу испод аутомобила марке reliant scimitar. На први поглед делује да овај 35-годишњак није дуго вожен. Прекривен је дебелим слојем прашине, а и точкови су му блатњави. Гас нестаје испод аута. Добацује нам да није одушевљен оним што види, али да има шансе да овој "макини" врате стари сјај.

Прочитајте још - АУТО КАРЛИНГ: Руси измислили нови спорт (ВИДЕО)

- Купујемо возила које нико не жели. Она на којима обично мора много да се ради, у супротном не бисмо имали довољно материјала за толико епизода. Дешавало се, међутим, да погрешимо приликом куповине. Поједини аутомобили били су презахтевни за поправку. Уз то, превише смо уложили у њих, а зарадили смо тек толико да покријемо трошкове. Такав случај је био са спортским двоседом MGB GT, чију поправку ћете гледати у другој сезони. Споља је изгледао пристојно, на путу до гараже чинило се да је у добром возном стању. Али, када смо га отворили, суочили смо се са ужасима које је скривао испод очуване каросерије.

То је један од примера који вас опомиње да овај посао није увек најбољи начин да зарадите. Такође, тежак је и исцрпљујући, јер већину времена проводимо на поду, у лежећем положају. Често се сагињемо, страдају нам и колена. Ипак, сав умор нестаје оног тренутка када аутомобилу вратимо стари сјај и нађемо му новог власника. Осећај поноса је оно што нас гура напред - искрен је Гас.

Причу настављамо у њиховој приколици, смештеној испред гараже. Златна звезда, какву обично виђамо на новогодишњим јелкама, уз помоћ жице причвршћена је за кваку од улазних врата. Неко ју је ту закачио, не сећају се тачно ко, шалећи се на њихов рачун. После прве сезоне људи су почели да их заустављају на улици, у супермаркетима... траже им аутограм, желе да се сликају са њима. Драго им је због тога, а у почетку било је необично, па чак и непријатно.

- Нисмо ТВ звезде, нити планирамо то да постанемо. Ми само живимо свој сан - поручују сложно Вил и Гас, а на питање када ће постати милионери изговарају чувену реплику из "Мућки": "Следеће године у ово време". - Нисмо ушли у овај посао због новца. Довољно је да зарадимо тек толико да можемо да живимо од њега, како бисмо могли несметано да га обављамо. Не бисмо волели да будемо милионери, да се пробудимо из овог лепог сна.

Уз енглески чај с млеком служе нам и бисквите. Гас нам признаје да је слаб на њих, те да због килаже покушава да их што мање једе. То му пак колико видимо, не полази за руком. Мада имају ограничени временски период за поправку аутомобила, због чега су неколико месеци током снимања раздвојени од најмилијих, успевају скоро сваког дана да одвоје пола сата како би у миру попили топли напитак. Традицију не прекидају чак ни онда кад их посао дословно прикује за под. Тада се са омиљеном шољом завлаче испод аута.

- Наш посао је крв, зној и сузе, а то можете да очекујете у новим епизодама - каже Вил. - Некада нам поправке иду од руке, понекад не. Иста ствар је с продајом аутомобила. У трећу сезону улазимо са жељом да зарадимо што више како бисмо остали у игри. Од новца све зависи. А ми смо се "навукли" и на емисију, зашто бисмо крили. Волели бисмо да се још дуго дружимо са гледаоцима.

РИЈАЛИТИ ИСТИНА

У МОРУ ријалити програма, који су преплавили телевизије широм света и учинили да људи поверују како је већина њих изрежирана, Гас нас уверава да све што се дешава у његовој и Виловој гаражи веродостојно приказано.

- Људи су склони да мисле како је телевизија лаж, али у нашем случају није - тврди Гас. - Све што видите да радимо у ријалитију "Сређивање старих аутомобила" је стварно. Улажемо наше време и наш новац. Волим да снимам емисију. То је одступање од класичног дневног посла, што сам одувек желео да радим. Није лако зарадити новац од продаје аутомобила, посебно од оних које можемо да приуштимо. Али пријатан је осећај кад вам хоби постане посао. Верујем да живим сан многих мушкараца који су заљубљени у четвороточкаше.