ПОЗНАТИ српски фрулаш Бора Дугић прославиће 50 година уметничког рада на концерту "Краљеви фруле", 23. маја у београдској "Комбанк дворани", где ће учествовати још двојица уметника - кавалиста Теодоси Спасов из Бугарске и Румун Мадалин Лука, који свира Панову фрулу. Пратиће их Крагујевачки народни оркестар Бобана Продановића и хор "Колегијум музикум", а Дугић најављује да ће се, поред инструменталне, чути и вокална музика.

- Идеја о оваквом концерту дуго постоји - открива Бора за "Новости". - Покушао сам да је реализујем, тако да "краљеви фруле" будемо Георге Замфир, Теодоси Спасов и моја маленкост. Сматрао сам да Балкан и Србија имају изузетне солисте у свим варијантама у којима се фрула јавља. Имамо архетип Панове фруле, и то у Румунији и Молдавији, затим кавал, који се свира од Блиског истока до Балкана, где се веома пажљиво негује, и то у Бугарској, Македонији, и понегде и у осталим деловима Балкана. Српска фрула је у последњих 50 година доживела своју ренесансу, не само код нас, већ и у Румунији. Господин Замфир је ове године веома заузет на турнејама, па је са нама румунски мајстор млађе генерације Мадалин Лука.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бора Дугић краљ фруле


* Шта може публика да очекује у четвртак?

- Биће, сигурно, задовољна, јер нема често прилику да види овакав спектакл. Колико је овај догађај значајан за културу, доказ је то што је РТС медијски покровитељ који ће снимити цео концерт.

* Хвалите колеге с којима ћете делити бину?

- Теодоси је генијалан уметник на кавалу. Његов стил је апсолутно уникатан. Већ смо сарађивали. Гостовао је у Србији, као и ја у Пловдиву, где смо наступали са Симфонијским оркестром бугарске телевизије. Мадалин је специфичан уметник на Пановој фрули, познат по експериментима са електронским додацима звуку свог инструмента.

* Шта представља фрула за вас?

- Постала је део мене и део мог идентитета. По њој сам постао препознатљив, и то је нешто што би свако пожелео да буде. Прошао сам све фазе музичке културе, али и прошао знатан део света, а то се само пожелети може. Свирао сам у највећим светским дворанама, попут Сиднејске опере, париског Site de la musique, у Монтреу, Москви, Вавилону, театру "Глен Гулд" у Торонту...

* Било је и тешких тренутака у каријери?

- Ма каква тегоба да вас снађе, она је ништавна у односу на музику, јер је музика лековита.

* Јесте ли се некад уморили?

- Мој принцип је да се, у тим моментима, кратко одморим и идем даље. Колебљивост због малих тегоба се апстрахује.

* Имате ли недосањане снове?

- Наравно, али сматрам да је живот, углавном, довољан да своје жеље остварите и снове одсањате.

* Које концерте памтите?

- Многи су остали у сећању, попут наступа у Лондону, као и са Јеленом Томашевић на "Евросонгу".

* Које инструменте волите, поред фруле?

- Волим виолину, хармонику, клавир...ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бора Дугић: Фрула се најлепше љуби* Титулу "краља фруле" добили сте лане на Сабору фрулаша у Прислоници код Чачка?

- Прислоница је краљевство фруле, и ми се трудимо да тако и остане. Организатор Зоран Рајичић и моја маленкост, као старешине, уз помоћ наших сарадника, имамо разлога за задовољство, јер је ова манифестација део српске националне културе, и као таква има будућност. Поменућу и "Прву фрулу Шумадије" у Рачи, која је мој завичај. Она је део уклопљен у Прислоницу и тако ће и остати.

* Видите ли наследнике међу младим фрулашима?

- Наследник може да буде само онај ко успе да створи свој, оригинални стил и сопствене композиције на народне теме. Имитација није оригиналност, и као таква се не може одржати, нити имати адекватну музичку вредност.

* Имате ли омиљену композицију?

- Једна од многих које волим је Шубертова "Пчелица", тешка композиција са доста хроматике, као и Бахова Badinerie, која плени сјајном мелодиком. Затим, румунски Martshor, али и "Пашона", која спада у најлепше српске композиције.

* Постоји ли рецепт за успешну каријеру?

- Буди скроман и упоран. Поштуј друге да би они поштовали тебе.

И сина сте "заразили" музиком.

- Породица је стуб живота и здравља. Желим сваком да мир тражи само међу својима. Мој син је мој понос. Иако живи далеко од нас, у Америци, са својим синовима од пет и две године, и супругом, фармацеутом, стално смо у контакту. Кад год одем у Њујорк урадимо неку нумеру са српским садржајем у модерном руху. Тако наша музика улази у универзалност и постаје питка и онима који не знају где је Србија.


МАДАЛИН ЛУКА: ЗА ДУШУ ПУБЛИКЕ

РУМУН Мадалин Лука, уметник нове генерације, доноси свеж приступ традиционалном инструменту, Пановој фрули.

- Почаствован сам што сам део великог концерта са сјајним музичарима - каже Лука. - Веома се радујем концепту где су српска, бугарска и румунска музика заједно на једном месту. Репертоар који ћу да свирам је традиционална румунска музика из разних делова земље. Надам се да ће моја музика да додирне душу публике.