БЕОГРАДСКА група „Мортал комбат“ постоји 10 година, а толико траје и њихова необична традиција – да редовно одржавају концерт у престоници на дан финала „Евросонга“. У последње време, док се одлучивало о победнику „Песме Евровизије“, хеви/панк бенд који на сатиричан начин описује друштвене појаве наступао је у „Барутани“, на кошаркашким теренима Партизана, у башти Центра „Сава“, а сада је направио искорак. Пред својим верним фановима у суботу 18. маја ће прашити у новобеоградској „Хали спортова“.


Прочитајте још: Осми антиевровизијски концерт "Мортал комбата"


-У Београду нема простора са капацитетом између 1.500 и 5.000 људи – констатује за „Новости“ басиста групе Милош Георгијевић Гера. – Појавила се опција да можемо да радимо „Халу спортова“, прихватили смо, па – да видимо како ћемо да прођемо. Ово је наш највећи самостални концерт до сада, али, пре неколико година, на „Бир фесту“, свирали смо пред највећим бројем посетилаца. Наступили смо пре „Рибље чорбе“, па помислиш да су људи дошли због њих, међутим, у једном моменту, кад је било „Ајмо руке горе“, ти видиш подигнуте руке до последњих редова. Певају са нама, кад их „запалиш“, они реагују... Значи, нису случајно били ту. Тад сам се стварно изненадио и помислио – овај бенд ипак нешто ради (смех).

* Као гости ће у Хали спортова наступити „Ајриш стју“, „Исказ“ и дечји „Рок хор“?

-Увек бирамо групе које су актуелне, а наши су другари. Многи мисле да су бендови подељени у неке фракције, жанровски, међутим, мала је ово сцена, и сви који се боре за неке праве вредности, добродошли су. Сада је договор најбрже пао, одмах је било „рука руци“.


Прочитајте још: НЕВЕНА БОЖОВИЋ ОДУШЕВИЛА СВЕ НАСТУПОМ: Без треме до финала "Евросонга"


* Имате ли, заиста, нешто против „Евросонга“?

-Оно што увек кажемо – ништа ефикасно (смех). То је била фора, нико није рачунао да ће да прерасте у традицију. Знамо кад нам је београдски концерт сваке године. Увек је субота, само погледамо датум. Сваки бенд треба да има неку традицију. Нека ова буде наша, али да се ми сад ту нешто срчано боримо – то не. Најмање смо се „борили“ 2016, кад је Србију представљала Сања Вучић, наша добра другарица.

* Какав бисте ви фестивал организовали уместо „Евросонга“?

-Управо овакав какав и радимо. Добри бендови свирају, нико никог не малтретира, буде одличан провод. Имамо ту политику да дођемо, отприлике, једном годишње у сваки град, мада се, прошле године, случајно десило да имамо два београдска концерта. Можда би људи желели да те чују чешће, али, кад знају да си једном ту, онда ће да дођу сигурно.


* Актуелан је нови албум „Деценија“?

-Овим издањем смо најзадовољнији. Имали смо неке експерименте. По први пут смо снимили праве баладе. На пола албума смо се зезали као и до сада, међутим, друга половина су озбиљни текстови. Увек смо се бавили социолошким темама, али, сада из мало озбиљније, личније перспективе. Са музичке стране, радило се више, рецимо, на аранжманима пратећих вокала. Актуелан је спот за песму „Балкан инфо“. Бројке на „Јутјубу“ показују да тренд слушања песама не опада, што значи да смо направили добар албум. Привукли смо и неке људе који нас нису до сада слушали.

* Следи лето испуњено фестивалским наступима?

-Можда ће да буде и најактивније до сада, мада, обично буде – како нам прође београдски концерт, такав је и остатак године.