БЕОГРАДСКИ џез фестивал у 35. издању, који ће бити одржан од 22. до 27. октобра под слоганом "Џез светковина", биће најјачи по програму од 2005, када је обновљен, а представљаће историју фестивала и будућност џеза, најавили су организатори и чланови Одбора фестивала на конференцији за медије у Дому омладине Београда. Не желећи да откривају одмах све адуте, објавили су комплетан програм за 27. октобар, који обухвата најјача имена светске џез сцене и водеће уметнике млађе генерације.

Као веза са Чарлсом Мингусом, легендом џеза, који је наступао 1970. у Дому синдиката, у Београд стиже "Мингус биг бенд" који, према речима Војислава Пантића, уметничког директора фестивала, представља један од најјачих светских биг бендова. Исте вечери у "Комбанк дворани" са новим пројектом наступа најзначајније живо име џеза - Чарлс Лојд са сјајним гитаристом Марвином Сјуелом. Ноћни програм у сали "Американа" у Дому омладине биће поглед у будућност џеза кроз европске музичаре, два секстета из Француске и Португалије. Пантић истиче да је у француском саставу сјајни виолиниста Тео Секалди, један од водећих музичара млађе генерације, али ново име за нашу публику. Публика ће моћи да чује и талентованог британца Хенрија Спенсера.

Неколико занимљивих домаћих извођача наступиће на "Српском шоу кејсу" у оквиру фестивала на којем се млади бендови представљају са новим пројектима. Један од учесника је и саксофониста Растко Обрадовић, који је у Ослу студирао на Краљевској џез академији, али се вратио у Београд. Недавно је као млада музичка нада добио и награду Удружења музичара џез, забавне и рок музике Србије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ларију Вучковићу награда за животно дело


Растко ће наступити са норвешким квартетом, а каже да ће пројекат представљати ретроспективу које је провео у Норвешкој.

Концерт поводом Светског дана џеза, прва у низу активности у сусрет фестивалу, на програму је 30. априла у Дому омладине Београда (21.00). Улрих Дрекслер и Петер Зирбс, носиоци најактуелнијих музичких токова са аустријске сцене, представиће програм "Азур", а један од кључних џез музичара нове генерације, лидер нишког састава "Ејот" Дејан Илијић, премијерно ће промовисати нови клавирски соло албум "DYAD".

Растко Обрадовић, Фото Владимир Татаревић

- На овом свету има много ствари које нас раздвајају, а џез нас повезује - истакао је Илијић, истичући да ће то бити вече модерних праваца у џезу.

Чарлс Лојд, Фото промо

ЏЕЗЕРИ И У НОВОМ САДУ

ЗАМЕНИК градоначелника Београда и председник Одбора БЏФ Горан Весић најавио је да ће буџет за фестивал бити већи за више од 30 одсто у односу на претходни и да ће прећи цифру од 30 милиона динара.

Дејан Илијић, Фото Quentin Kuper

- Време је да Џез фестивал изађе из Београда и да програми почну да се одржавају и у другим градовима у Србији, а ове године ћемо покушати да то урадимо са Новим Садом - рекао је Весић.

Он је казао да је фестивал део наше традиције и да је значајан за туризам, али има и образовну функцију. Истакао је да очекује више посетилаца него прошле године, када их је било око 8.000.

"Мингус биг бенд", Фото промо