ЈЕДАН од важних "алата" глумачког заната је и лепота говора. Годишњу награду за то мајсторство "Др Бранивој Ђорђевић", Југословенско драмско позориште недавно је доделило Марку Јанкетићу. Једном од наших најбољих и најангажованијих глумаца млађе генерације.

* Да ли сте очекивали ово признање?

- Углавном, не очекујем награде, јер је лепше када нас оне изненаде. Професор Ђорђевић је био велики педагог, који је однеговао многобројна велика глумачка имена. Тако да ми то импонује и много значи.

* Како неговати лепоту говора?

- Важно је вежбање, али и слушање како се говори. Треба учити да се говори са разумевањем и да се зна шта говориш, али и коме говориш.

* Осим лепоте говора, у друштву је све мање и лепих речи.

- По мом мишљењу, зато, између осталог, постоји и позориште. Оно негује једну широку лепезу значајних, умних и лепих речи кроз различите драмске комаде.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Марко Јанкетић: Изазов је остати нормалан и прибран

* Успешни сте на свим глумачким фронтовима.

- Позориште је, ипак, основ свега. На репертоару тренутно имам десет наслова. Волим и филм, али и телевизију, само зависи од тога којим се садржајем бавим.

* Велику популарност сте стекли у ТВ серијама као што је серија "Убице мог оца".

- Серије су данас популарније од филмова, јер је телевизија масовнији медиј. Људима је све доступно код куће, па чак и преко мобилних телефона. Продуценти који воле да зараде паре то су лепо искористили. А те серије су упаковане баш као и добри филмови.

* Који су вам даљи глумачки планови?

- Глума је једна велика авантура. Немам неких планова, чекам да ме неко позове, па ћу видети да ли ми то одговара или не. Тренутно имам пробе у ЈДП-у представе "Лоренсачо", коју режира Борис Лијешевић. Премијера ће бити у другој половини маја. После имам четврту сезону "Убица мог оца".

* Шта вам је још обележило протеклу недељу, мимо вашег глумачког заната?

- Моја породица и дружење са пријатељима.