"Биполарни поремећај ми је поприлично уништио живот, брак, здравље, каријеру, али и даље се трудим да живим, наравно уз терапију која мора да се пије годинама уколико не желите да завршите пре времена. Сазнао сам да имам биполарни поремећај кад сам имао 30 година и већ 7 година живим са тим и борим се, уз лекове и доктора, често је тешко, претешко, некад је супер и креативно, али ипак те нагле и ничим изазване промене расположења исцрпе и вас и све око вас", почео је своју причу Томовић.

Он је додоа да се са 37 година осећа као да има 97 година.

"Толико сам уморан од свега. Што је најгоре биполар је често наследан и искрено се бојим да имам децу, да сутра моје дете на пролази исто што и ја. У почетку нисам прихватао да са мном нешто није у реду, мислио сам да ми је нарав таква, јер ја одмалена никад нисам имао средину, увек сам ишао из крајности у крајност. Међутим када ми је скоро 10 психијатара потврдило дијагнозу, схватио сам да морам да се суочим са тим и започнем лечење", није хтео више да ћуту познати црногорски певач и описао да је биполар заправо манично-депресивна психоза, у којој се често смењују плус и минус фазе расположења, пише Курир.

Еуфорија без разлога

"Када сам у плус фази све ми је супер, еуфоричан сам, кажу и превише, а без неког посебног разлога, креативан сам, пишем песме, наступам, стално путујем, снимим албум и преко 20 спотова за неколико месеци, трошим превише новца, превише сам енергичан, могу и смем буквално све, не спавам ноћима, свађам се и са разлогом и без разлога, а када је минус, депресивна фаза, буквално не можете да устанете из кревета, није вам ни до чега, ништа нема смисла и само размишљате како да себи прекратите муке", открио је Томовић.

Наводи и да алкохолизам често иде са овом болешћу, али да је он алкохол заувек оставио.

"Решио сам да проговорим о својој болести јер то није срамота, то може свакоме деси, од нагомиланог стреса, може и генетски, ја сам против стигматизације, јер биполарне особе (углавном) нису ни луде ни агресивне, осим понекад према себи", рекао је певач.

"Поента је да вас нешто радите, да вам прија, да пронађете неки свој лични антистрес. Мени су на пример највећи антистрес шетња са мојом малом куцом, затим кад одем на Жабљак, у Пераст, на Аду Бојану а посебно ми прија моје Цетиње кад одем код фамилије, па уживам са мојим стриком Рајком који највише ликом и понашањем подсећа на мога покојног Таја, па ме све мине жеља", открио је певач и додао да су ми такође због болести окренули леђа.

Многи познати признали

Од биполарног поремећаја болују Бритни Спирс, Мараја Кери, Џони Деп, Жан Клод ван Дам, Кетрин Зита Џонс, Кање Вест, Џим Кери, Стинг, Кортни Лав, Шинејд о Конор, а боловали су и Робин Вилијамс, Ејми Вајнхаус, Курт Кобејн, чак Мерлин Монро, Ван Гог и Бетовен, зато је и многи зову болест уметника.

Нећу нико да ме жали

"Нећу да ме нико жали, већ само да прихвати да сам можда мало другачији, јер кажу да данас нема нормалних, има само непрегледаних. Не може мени биполар ништа, што би рекао мој деда 'Пала мува на међеда'", написао је певач на друштвеној мрежи Фејсбук.

Извор: Курир