БИО је 25. јун 1984. Понедељак. У 21 сат на Другом програму ТВ Београд почела је “Династија”. На малим екранима указао се Блејк Карингтон, власник нафтне компаније, приватног авиона, ергеле коња, фудбалског клуба, великог имања са кућом од 48 соба. Југословени су се на први поглед заљубили у маркантног богаташа из Денвера који има две жене (садашњу Кристл и бившу Алексис), сина хомосексуалца Стивена и бунтовну ћерку Фелон. Та љубав је трајала девет година, у 220 епизода. Понедељком увече улице земље које више нема биле су пусте, јер ништа није могло да се мери са делом Арона Спелинга и брачног пара Шапиро (Естер и Ричард).

Данас, 35 година касније, поново ће нам се указати Блејк Карингтон. Али, у римејку легендарне америчке серије (од среде на Фокс лајфу) уместо Џона Форсајта гледаћемо Гранта Шоуа. Уз њега, радним вечерима од 22.55, у “Династији” 21. века очекују нас Кристл и Алексис. Улогу Линде Еванс наследила је аустралијска глумица (рођена у Перуу) Натали Кели, а лик опаке заводнице Алексис у којој је бриљирала Џоан Колинс “освојила” је “очајна домаћица” Николет Шеридан. Фелон ће оживети Елизабет Гилис, а Стивена Џејмс Мекеј. Према новом сценарију, лепа Семи Џо (Хедер Локлир) је мушкарац и то хомосексулац, а тумачи га Венецуеланац Рафаел де ла Фуенте. Новина је и то да су сви чланови супарничке породице Колби Афроамериканци. Улога заводника Џефа Колбија, која је Џона Џејмса винула у звезде, припала је Нигеријцу настањеном у Ел-Еју Сему Адегокеу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
НАЈАВА ЗА НОВИ АЛБУМ КРАЉИЦЕ ПОПА: Мадона и Малума представили сингл "Medellin" (ВИДЕО)

Оригинална Еј-Би-Сијева “Династија” била је једна од најгледанијих серија на свету, планетарни феномен. А нова верзија, иза које стоји ТВ мрежа Си-Даблју, мучи муку са рејтингом. Прву епизоду у САД је гледало нешто више од милион душа, а пошто је интересовање опадало, аутори Стефани Севиџ, Џош Шварц и Сали Патрик одлучили су да што пре уведу у игру чувену Алексис Карингтон Колби. Уместо при крају циклуса, она ступа на сцену у 17. епизоди. Из егзотичног Дубаија плавокоса злобница долетеће у Атланту на сахрану бившег свекра и то са кученцетом по имену Кристл!

Веровали или не, Николет Шеридан је својевремено изјавила да никада није гледала “Династију”:

- Била сам заузета снимањима. Наравно, знала сам, сви су знали ко је Алексис. Моћна жена која привлачи пажњу. Она је сидро серије, веома важан лик. Била је испред свог времена осамдесетих година прошлог века, и дан-данас је. Познајем Џоан Колинс годинама, а са њеном сестром Џеки сам се дружила. Изазов је оживети култну улогу. Људи су с усхићењем очекивали повратак Алексис. После толико година, она је поново на екрану. Баш како је Елтон Џон језгровито рекао: “Кучка се вратила”.

Иако се дуго причало да ће се Џоан Колинс појавити у римејку “Династије”, то се није догодило. Британска глумица, која ће 23. маја прославити 86. рођендан, није била заинтересована да оживљава своју ТВ прошлост. У срећном је браку са 32 година млађим продуцентом Персијем Гибсоном и снима пуном паром. Гледамо је у серијама “Краљевска породица”, “Хаваји 5-0”, “Америчка хорор причи”...


Ново рухо “Династије” још није коментарисала, нити своју ТВ наследницу. Недавно је на питање новинара где данас “види” Алексис одговорила: “Вероватно живи у Паризу. Није удата. Бави се бизнисом и, наравно, у добрим је односима са Доналдом Трампом.”


ГЛАМУР И ЛАЖИ

ПРВА епизода “Династије” кадрира Фелон Карингтон, харизматичну, лукаву и амбициозну младу жену која жели директорску фотељу у фирми свог оца, милијардера Блејка. Али њен план ће да “пољуља” нова татина изабраница - Кристл. Будућа госпођа Карингтон је лепа, упорна, принципијелна и одлично ради свој посао у “Карингтон Атлантику”.

Из перспектива супротстављених дама отварају нам се врата две најбогатије америчке породице - Карингтон и Колби. Уз сјај и гламур, они живе у свету сплетки, интрига, лажи, превара...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
НАГРАДЕ ГОДУМ: Признања Бати Ковачу, Бајаги, Јоксимовићу ..

ТРАЖИ СЕ НОВА АЛЕКСИС

У ДРУГОЈ сезони “Династије” Кристл добија ново лице: уместо Натали Кели гледаћемо мексичку звезду теленовела Ану Бренду Контрерас (32). Глумица и певачица, која се прославила у серијама “Магична привлачност”, “Тереза” и “Неукротиво срце” први пут ће се опробати у улози на енглеском језику. Екипа “сапунице” се растала са још једном чланицом прве поставе: у САД је већ емитована 15. епизода другог циклуса, последња са Николет Шеридан. Глумица је напустила серију јер жели да се посвети тешко болесној мајци. Пошто је најављена трећа сезона, питање је ко је нова Алексис. И Џејмс Мекеј (Стивен) се повукао, али се “шушка” да ће се вратити.