ДВЕ деценије откако је у НАТО бомбардовању 16 радника Радио-телевизије Србије на својим радним местима изгубило живот, навршава се 23. априла. Тим поводом, на Првом програму у 20.00 биће приказан документарац „Хроника најављене смрти”, који се бави разјашњењем зашто у том безумном ракетирању цивилног објекта ипак нико није ни морао ни смео да страда. Истог дана, на истом каналу, у 21.25, премијерно ћемо гледати играни филм „О животу и о смрти”, режисера Предрага Великовића, рађеном по сценарију Предрага Перишића.

Потресно сведочанство о трагедији 1999. приказано је у „Хроници најављене смрти”, ауторке Светлане Јанићијевић. У овом филму неки од сведока први пут ће јавно проговорити о околностима и детаљима који доказују да су жртве могле бити избегнуте. Ко је знао да ће зграда бити бомбардована и зашто, упркос томе, запослени нису евакуисани, како је петнаестак дана раније заустављен напад НАТО авијације на РТС, зашто ниједан међународни суд није осудио ниједног припадника НАТО за убијање цивила, и поред оцена међународних организација за заштиту људских права да је реч о ратном злочину и да није било оправдања за бомбардовање зграде РТС - само су нека од питања постављена у овом документарцу. Филм је режирао Иван Поповић, продуцирала га је Драгица Баровић, монтирао га је Марко Тисовец, а о фотографији бринуо је Драгослав Бојковић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Мира Бањац - најватренији навијач

Сат и 25 минута касније следи премијера играног филма „О животу и о смрти”. Омнибус од пет фиктивних прича инспирисаних трагичним догађајем из 1999. године, снимљен је у продукцији Редакције драмског и домаћег серијског програма Јавног сервиса. У свакој од пет целина пратићемо измишљене јунаке, чије се животне путање укрштају у ноћи бомбардовања зграде Телевизије. У њима људске судбине видимо у тренуцима личних дилема, генерацијских сукоба, борбе и покушаја да се превазиђе усамљеност, а трагика произилази из недовршености тих животних судбина над којима лебди претња у атмосфери бомбардовања. Млада породица која чека принову, мајка и ћерка које покушавају да превазиђу узајамну отуђеност, младић и девојка који једно у другом проналазе наду и утеху - само су неке од прича где микро драме наизглед обичног свакодневног живота ухваћеног у једном судбоносном дану постају део веће панораме о животу и о смрти. У филму играју Драган Петровић Пеле, Дара Џокић, Нада Шаргин, Милутин Милошевић, Данијела Кузмановић, Страхиња Блажић, Милица Сужњевић, Наташа Перић, Павле Менсур, Миодраг Кривокапић, Небојша Миловановић, Јасна Ђуричић, Александар Ђурица, Љубивоје Тадић, Марко Радић, Лазар Ђукић, Иван Нинчић, Никола Станковић, Миодраг Ракочевић, Дејан Петошевић и Лазар Николић.

Након филма емитоваће се снимак комеморације „Тишина у Абердаревој”, која се одржава 23. априла у 20.30 на платоу у поменутој улици. Раније тог дана биће уприличено полагање венаца испред споменика „Зашто?” - у 2 сата и шест минута ујутру и у 14.06 часова. А дан раније, 22. априла, у 19.00 у Галерији РТС-а биће откривена макета будућег меморијалног центра, уз изложбу фотографија Бранка Пелиновића и скулптура Катарине Трипковић Панчић. Посетиоци ће чути и приказ књиге РТС Издаваштва по филмском сценарију Предрага Перишића „О животу и о смрти”.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Урош Јовчић: И даље трагам за улогом из снова

БАХОВЕ СВИТЕ НА РАДИЈУ

У СРЕДУ, 24. априла од 19.00 на таласима Радио Београда 2 слушаћемо концерт у знак сећања на погинуле раднике РТС „Само виола” - Дејан Млађеновић. У оквиру програма чућемо свите Јохана Себастијана Баха и „Монолог” Дејана Деспића.