ГЛЕДАОЦЕ који телевизију прате путем кабловског оператора СББ у понедељак је сачекало изненађење - на другој позицији, уместо програма РТС 1 осванула је телевизија Нова С. Реч је о бившем каналу Топ који се до сада емитовао на позицији осам. Ово је наставак драме из 2017. када је СББ уклонио РТС 1 са прве позиције и уступио је каналу Н1.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ТОП КАНАЛ ПОСТАЈЕ НОВА С: Борба за гледаоце

Због извршене промене распореда програма којом је програм РТС-а померен иза страних канала у понуди СББ, Савет регулатора је поднео захтев за покретање прекршајног поступка надлежном прекршајном суду против СББ због повреде одредбе члана 100. Закона о електронским медијима. Према наведеном члану Закона, оператор је био у обавези да у писменој форми обавести регулатора о свакој промени броја и структуре програмских пакета, истичу у РЕМ.

У РТС кажу да је одлука СББ да на својој кабловској мрежи помери РТС 1 са позиције два на позицију три, скандалозна.

- Од лета 2015, РТС тражи од РЕМ да утврди логичку нумерацију канала по којој би се РТС 1, РТС 2 и РТС 3 нашли на прве три позиције. Захтев смо поновили у пролеће 2017. када је СББ са прве позиције померио РТС 1 на другу позицију. Радује нас што је РЕМ реаговао на одлуку СББ - кажу у РТС.

С друге стране, пи-ар директор СББ-а Јована лукић каже да су корисници платформе Д3 једини којима је за једно место привремено померена нумерација канала, јер компанија "Јунајтед група" још увек ради на техничком решењу које ће подразумевати идентичну нумерацију канала за телевизије са националним фреквенцијама, као што је било и раније.

- Верујемо да не постоји ниједан разлог за теорије завере - каже Лукићева.

Да подсетимо, пре тачно две године кабловски оператор СББ уклонио је РТС 1 са прве позиције и уступио је каналу Н1. Остали програми Јавног сервиса нашли су се иза канала Синеманија, Гранд и Ај-Ди-Џеј, који имају истог власника као и СББ.

На овај потез, РТС је реаговао питајући ко има право да доноси овакве одлуке - приватни кабловски оператери или регулаторно тело коме је законом поверено да то ради. Тада је РТС тврдио да се канали јавних сервиса налазе на првим позицијама кабловских оператера у Хрватској, Словенији, Мађарској, Румунији и у другим земљама региона, али и Европске уније.

КАЗНА МИЛИОН ДИНАРА

НА јучерашњој седници Савет РЕМ донео је обавезујуће критеријуме за ближе утврђивање логичке нумерације канала. Основни програми јавних медијских сервиса због своје посебне улоге у друштву морају имати почетну позицију у логичкој нумерацији канала, пише у обавезујућим критеријумима. Оператер је дужан да поштује логичку нумерацију канала, а казна за правно лице за евентуалне прекршаје износи од 500.000 до 1.000.000 динара.