ИСТОРИЈСКА љубавна прича "Црвени месец", смештена у време балканских ратова и аусторугарске окупације Београда (1909-1915) почиње да се снима у априлу. Серија од 120 епизода за коју сценарио пише тим стручњака на челу са Романом Мајетићем, творцем хрватских теленовела "Закон љубави", "Заустави време"..., приказиваће се на Пинку. Реч је о костимираној драми на чијој реализацији ради велики број мајстора, костимографа, шминкера и власуљара. С циљем да се што верније дочара епоха, у Шимановцима ничу реконструкције хотела "Москва", Белог двора и неколико градских улица са фасадама, објектима и историјским детаљима. Челник "ружичасте" ТВ и идејни творац пројекта Жељко Митровић тврди да ће се поменута ТВ кућа са "Црвеним месецом" вратити златном добу, а сценариста Роман Мајетић уверен је да ће ова прича бити велики искорак у домаћој продукцији и да ће моћи да парира светским серијама.

- Стварана је годинама, анализом трендова и развоја ТВ формата у свету. У њој су спојени елементи драмске серије и теленовеле, од које ће бити визуелно атрактивнија јер ће највећим делом бити снимана у екстеријеру - прича Мајетић.

Реч је о љубавној причи са елементима шпијунског трилера, смештеној у оквире стварних догађаја и уз приказе реалних историјских личности.

- Док сам писао сценарио и истраживао овај период у Србији, сазнао сам много интересантних детаља непознатих широј јавности. Радњу сам сместио на почетак 20. века, тада су се великом брзином одвијали изузетно важни и драматични догађаји у српској историји. Народ се борио за опстанак, окружен непријатељски настројеним великим силама. Време препуно издаја, политичких и шпијунских сплетки и време великог страдања уједно је и један од најсветлијих периода српске историје - каже Мајетић, који је досад написао више од 5.000 страница текста.

Прочитајте још - Нова серија на Пинку: Потера за одбеглом младом

За црвени месец се код многих народа везују различита предања, веровања, па његова појава свуда има посебно значење. У овој серији симболизује време и атмосферу. Публика ће, тврди наш саговорник, бити изненађена, забављена и ганута љубавном причом Софије и Николе.

Сценариста Роман Мајетић

Лепу ћерку аустроугарског посланика тумачи млада глумица Ивана Дудић, док ће лик храброг српског официра дочарати Милош Ђуровић. Прича добија снажно убрзање када на главног јунака, чије је свадбено весеље већ заказано, "баци око" кокетна дама из супротног табора.

- Поступци капетана Николе Станимировића плод су љубавног заноса. Када у његов живот уђе лепа и интриганта заводница, он бива увучен у вртлог страствене љубави и нема другог избора него да дозволи себи слатки залогај забрањеног воћа - каже Ђуровић.

Овај глумац се прославио улогом Гаврила Принципа у филму "Бранио сам Младу Босну" и улогом у серији "Немањићи - рађање краљевине", а "Црвеном месецу" привукла га је, каже, чињеница да је његов лик у потпуности измишљен. То му даје простора да се "размахне".

- Изазовно је тумачити часног човека, оданог домовини и подређеног нормама тог времена, који поштује моралне вредности и традицију, а онда поклекне пред страшћу - истиче Ђуровић и додаје: - Љубавни троугао у коме ће се Никола наћи поседује извесне блискости са мојим приватним животом. Зато ми неће бити тешко да све то изнесем.

Ивана Дудић се већ доказала кроз улоге заводница и тврди да ће ова бити другачија од свих пређашњих. Јер Софија је бунтовна, правдољубива и емотивна, а како би успешно дочарала овај лик морала је, открива нам, да научи и да јаше.

- Имала сам припреме другачије од свих досадашњих - каже Дудићева. - Све је лакше када ми је партнер друг са класе. Милоша добро познајем, заједно смо учили, прошли многе ситуације у процесу глумачког сазревања и сада смо у прилици да то покажемо.

СТАНИ, СТАНИ, ИБАР ВОДО

БОРА Ђорђевић се ни тренутка није премишљао да ли да отпева песму "Стани, стани Ибар водо" Драгише Недовића, када му је то предложио Марко Кон. Он је направио нови аранжман старог народњака, који је фронтмен "Рибље чорбе" снимио као насловну нумеру за серију "Црвени месец".

- Песма је сјајна и то је главни разлог због чега сам прихватио да је отпевам. Уклапа се у историјски период обрађен у серији, мени веома интересантан - каже нам рокер. - Људи који су је правили желели су да баш ја отпевам ову нумеру и презадовољан сам како све звучи.