ТРАГИЧНО настрадали великан народне музике Шабан Шаулић, који је погинуо у недељу 17. фебруара у раним јутарњим часовима у саобраћајној несрећи у Немачкој, сахрањен је у петак у 15 часова у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, уз присуство више од 6.000 колега, пријатеља и поштовалаца, који су формирали непрегледну, тужну поворку. Сахрана је, по певачевој жељи, обављена без присуства свештених лица.

Шаулић је испраћен уз звуке мајстора хармонике Мирка Кодића, Мише Мијатовића, Аце Софронијевића, Борка Радивојевића и Зорана Јовановића. Врсни уметници су извели срцепарајућу песму "Не плачи, душо", коју је Шабан давне 1984. посветио супрузи Гордани са којом је у браку провео 43 године и добио троје деце - ћерке Санелу и Илду и сина Михајла. Киша која је током целог дана падала у Београду у тим моментима је појачала ритам - као да је и небо решило да се "исплаче" над гробом некрунисаног краља народне музике. Супруга Гордана једва је на ногама издржала најпотресније моменте, син Михајло ју је све време држао за руку. Слушајући хармонике, пољубила је, грцајући у сузама, супругов ковчег, а такође уплакане ћерке Илда и Санела су на њега спустиле беле руже.

Потресан говор над очевим одром одржао је, са руком на грудима, певачев син Михајло Шаулић:

- Докле год је његове музике, он ће живети са нама. Хвала што сте дошли да испратите нашег краља, оца, кума, деду... Ви сте провели више времена са њим, можда сте га и боље знали. Мој отац данас није отишао. Док је његове музике, он ће да живи са нама. Нека му је вечна слава.

После ових речи проломио се громогласан аплауз.

Ковчег са Шабановим телом, на ком су биле беле кале, унет је у капелу у 12.50. Недуго затим, кад је породица почела да прима изјаве саучешћа, на последњи испраћај су стигли његови шабачки пријатељи из детињства, држећи Шаулићев насликан портрет. Сахрани су присуствовали и бројни мештани Крчедина, где је Шабан имао кућу и обожавао да пеца на Дунаву и дружи се. Шабанов најстарији, ванбрачни син Роберт (47), кога је добио пре брака, немо је стајао усред масе, трудећи се да остане неприметан.

Прочитајте још - Зорица Брунцлик уз сузе: Путуј куме са анђелима, нека ти је вечна слава; Шабанов менаџер: Верујем да седиш тамо негде и певушиш (ФОТО+ВИДЕО)

Од Шаулића су се, између осталих, опростили и његов дугогодишњи сарадник Раде Вучковић, кума Зорица Брунцлик са супругом Кемишом, Аца Лукас, Светлана Цеца Ражнатовић, Ацо Пејовић, Вера Матовић, Дара Бубамара, Адил Максутовић, Драгана Мирковић, Нада Топчагић, Милан Васић, Саво Милошевић, Дарко Лазић. Шабана су до вечне куће испратили и Бане Обрадовић, Саша Јакшић Жика, Весна Змијанац, Гоца Божиновска, Злата Петровић, Милан Динчић Динча, Филип Живојиновић, Дајана Пауновић, Миланка Карић, Дејан Матић, Верица Шерифовић, Оливера Ковачевић, Радиша Трајковић Ђани, Хасан Дудић, Милена Плавшић, Нада Обрић, Марина Тадић, Марина Висковић, Јашар Ахмедовски, Бора Дрљача, Саша Капор, Катарина Грујић, Рада Манојловић, Драган Џајић, Сања Малетић... Неми од бола, нису имали снаге ни реч да проговоре, још затечени тиме да их је дугогодишњи пријатељ и колега изненада напустио, и то само неколико часова после ноћи у којој је својим непролазним хитовима увесељавао посетиоце на наступу у Немачкој. Певачици Мини Костић, која је била неутешна, у једном тренутку је и позлило.

Шабан почива поред барда српског глумишта Небојше Глоговца, који нас је напустио у фебруару прошле године.


ЧОВЕК КАКАВ СЕ ВИШЕ НЕ РАЂА

ФОЛК певач Дејан Матић у петак је на сахрани некрунисаног краља народне музике једва изустио за наш лист:

- То је био човек какав се више не рађа.

Бивши фудбалски ас Саво Милошевић с тугом у гласу је изговорио да ће Шаулића највише памтити по песмама и људскости.

ПАМТИЋУ ГА ПО СВЕМУ

ПОРОДИЦА, родбина, пријатељи и многобројни поштоваоци, који су се окупили како би на вечни починак испратили легендарног Шабана Шаулића, били су скрхани болом и ретко ко је био у стању да изговори оно што му је на души. Тишина и туга су громогласно "одјекивале" Новим гробљем.

Спуштене главе, тешко ходајући уз помоћ штака, на сахрану је дошао и певач Дарко Лазић заједно са Ацом Лукасом. Обојица видно потресени, често су истицали да веома цене и поштују Шабана. Лазић нам је кратко рекао:

- Памтићу га по свему.


ВЕНАЦ ОД КЕРИЋА

МНОГОБРОЈНИ венци су прекрили Шабанову вечну кућу, а међу њима и онај који је послала породица Мирсада Керића, такође настрадалог у тешкој саобраћајној несрећи у Немачкој. Мирсад је био дугогодишњи Шаулићев пријатељ и пратећи музичар.
"ПРЕНОС" ПРЕКО МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА

УСЛЕД огромне гужве, али и кише због које су били отворени бројни кишобрани за време сахране, многи нису могли да се, током самог чина сахране, приближе гробном месту, али је модерна технологија учинила своје. Бројни мобилни телефони су, у близини места сахране, бележили шта се дешава, па су они удаљенији успевали да, макар на тај начин, гледајући у екране, испрате тужан чин.
ЛЕПО ЈЕ ПЕВАО ЈОШ КАО ДЕЧКИЋ

НЕУТЕШНА је била и певачица Дара Бубамара, која је само смогла снаге да нам каже:

- Диван, предиван човек. Скромна, предивна душа.

Чувени певач Боро Дрљача кроз сузе нам је причао да га за Шабана везује све:

- Први пут сам га чуо у Шапцу као дечкића, гостовали смо оркестар Бранимира Ђокића и ја, нека забава је била. Када сам га чуо како лепо пева, препоручим га композитору Жарку Павловићу и он направи песму са њим. Ту песму сам ја снимио, он је онда отишао код Буце Јовановића и тако је кренуо. Добар човек не може да буде бољи, добар певач, штета.

ОПРОСТИЛИ СЕ И ПОЛИТИЧАРИ

НА сахрани легенде народне музике појавио се и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, као и генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић. Видно потресен, Селаковић је донео сузу од белих кала.


ФАНОВИ ИЗ ГОРСКОГ КОТАРА

НЕКОЛИКО обожавалаца легендарног певача дошло је из далеког Горског Котара, са Плитвица, да га достојанствено испрате на пут у вечност. Један од њих је Владимир Вигњевић, који нам је казао:

- Слушам га од своје 10. године, ишао сам на све његове концерте. Дошли смо да се опростимо од краља народне музике који ће вечно живети у нашим срцима и који никада неће бити заборављен.

Један од Шабанових многобројних пријатеља, музичар Саша Грбић, који га је сретао на турнејама по европским градовима, само је могао кратко изусти:

- Он је краљ, нема шта да се прича!

СЕСТРА САРАЈКА НЕУТЕШНА

УПЛАКАНА Шаулићева рођена старија сестра Сарајка Цакић није могла да се смири и стално је понављала покушавајући да дође до гроба: "Само да видим где је моја душа."

Певачица Нада Обрић са сетом се присетила периода када је певала са Шабаном:

- Његов први наступ у Паризу, седамдесетих година, био је несвакидашњи. Када је Шабан запевао, сви смо истрчали само да видимо ко пева и шта се дешава.