ЧУВЕНИ музичар Раде Вучковић је давне 1971. године упознао Шабана Шаулића и тада почиње њихово интензивно пријатељство и професионална сарадња коју је крунисало шездесетак заједничких нумера које су постале велики хитови. Међу њима су и класици уписани златним словима у историју народне музике - "Дођи да остаримо заједно" и "Два галеба бела", за које је текстове писао Раде, а Шабан музику.

- Био ми је пријатељ и брат, зато ме је ово толико сломило, тај део мене је отишао, неће никада више бити исто - потиштено каже за "Новости" Вучковић говорећи о трагичној смрти краља народне музике. - После песме "Дођи да остаримо заједно" договорили смо се да остаримо заједно, али ти си ме "издао", отишао си пре мене, јер је Бог желео да те упозна. Нисам те се нагледао, краљу мој - поручује свом пријатељу Раде алудирајући на текст своје истоимене песме.

Присећајући се тренутка када је почело њихово пријатељство, Вучковић вели да је на иницијативу легендарног Будимира Буце Јовановића, који је радио са Шабаном, њима 1971. године дао свој текст "Како си мајко, како си оче" и тада су почели да се друже. Шабан је, иначе, прву плочу са Буцом снимио 1969. а то је била чувена песма "Дајте ми утјеху". Када је Шаулић отишао од Буце, почела је њихова професионална сарадња. Раде је углавном писао текстове за песме, а за неке је компоновао и музику. Уследиле су чувене нумере "Никад јој опростити нећу", "Позно бих те међ хиљаду жена", "Снег је опет, Снежана", "Дођи да остаримо заједно", "Два галеба бела",...

Шаулић је дошао у Београд као веома млад, са 18 година, а и то су двојица пријатеља опевала.

- Ми смо као два провинцијалца, ја сам дошао из Куршумлије, а он из Шапца, а моја песма која је настала касније "С намером дођох у велики град", за коју је Шабан урадио музику, баш говори о нашем путу и доласку у Београд - објашњава нам Раде занимљив настанак ове нумере и истиче да је постала велики хит.

ОДЛУЧИО ЈЕ ДА НЕЋЕ ТОЛИКО ДА ПУТУЈЕ, АЛИ,... - БАШ је рекао да више неће толико да путује, да хоће да успори ритам и више да се одмара, али није могао зато што је он јединствен човек који је и са 68 година био тражен као у најбољим годинама, толико су га волили и желели, а он није могао да их одбије. Штета, он је и сада журио да сину Михајлу спрема свадбу, његова жеља је била да што више буде код куће - каже Вучковић.

Легенда народне музике заправо никада није планирао да буде певач, волео је фудбал и тренирао је.

- Да није био певач, сигурно би био успешан фудбалер - каже Раде. - Баш смо у Шаулићевом дому у уторак говорили на ту тему. Ту су били Владимир Петровић Пижон и Бошко Ђуровски, па смо причали како је играо мали фудбал са њима, био је веома талентован и сигурно би успео.

Али, судбина и околности су га одвеле путем музике. Вучковић објашњава да су Шаулићеви отац и стриц много путовали, јер су били трговци, а њега су увек водили са собом и он је као мали почео да пева. Када би свратили у неки ресторан, а гости су га познавали и обожавали као клинца и пожелели би да отпева нешто.

Шабан је већ 1975. године упознао будућу супругу Гордану, која је имала само 16 година. Прича се да је Шаулић био веома стидљив са девојкама, па питамо Вучковића да ли се сећа тога.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Шабан Шаулић ће почивати поред Глоговца (ФОТО)

- Јесте, као што сам и написао у тексту песме "Гордана" коју сам посветио њему и супрузи: "Приче су лажне, не слушај њих, јер ја сам човек повучен тих" - рецитује Раде познате стихове.

Раде и Шабан седамдесетих Фото приватна архива

Занима нас да ли је тачно да је Шабанова Гоца тешко подносила њихов кафански живот, јер су знали у том амбијенту да проведу више дана заредом.

- Као млади људи волели смо кафански живот, али нису то била класична пијанства, то је било дружење, увек је ту нека гитара, песма, па се уз чашицу дочекају зоре, много пута смо и претеривали, али и зоре су понекад биле наше сестре - прича Раде. У нашим дружењима је увек био присутан и Слободан Вучковић, боемчина, иначе мој рођак, а његов син Бојан је ожењен Илдом. Судбина је тако хтела и Бојан и Илда су се знали одмалена, а онда су то крунисали браком и ћеркицом. Шабан је знао у шали да говори: "Јао, не могу вас Вучковића да се отарасим" - кроз осмех се присећа Раде заједничких дружења.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Сахрана Шабана Шаулића биће у петак?

Он и Шабан су током година обишли свет заједно наступајући у Америци, Аустралији и свим европским земљама.

- Прошли смо заједно многе ствари, било је лепог и лошег и сав наш посао је на точковима читавог живота, то је велика цена и оних који нас чекају и нас који желимо да донесемо новац кући, што је нормално - објашњава Вучковић и истиче:

- Шаулићева Гордана је много урадила за свог супруга и породицу, њему је увек била подршка, а децу је фантастично васпитала. Он је увек волео само једну жену, Гордану, то је остала једна велика љубав.

Шабан Шаулић Фото Н. Живановић

Обојица музичара су страствени пецароши, па су сваке године одлазили у Крчедин, који је Шаулић обожавао и где има кућу. На том месту је и био њихов последњи сусрет летос када су се договарали да направе заједнички камбек.

- У августу смо се договарали око нашег заједничког повратка, озбиљно смо планирали да покушамо поново и то би било сигурно успешно, али отишао је - са тугом у гласу каже Раде.