САМО без страха - поручују жртвама насиља Уна Сенић и Наташа Губеринић у истоименој песми, којом ће се представити на фестивалу "Беовизија". Прво и друго полуфинале националног такмичења је 27. и 28. фебруара, док је коначни окршај заказан за 3. март. Тада ће Србија добити представника на 64. "Евросонгу" у мају у Тел Авиву, у конкуренцији са још 41 земљом. Представљена под називом "Слободна", нумера је у међувремену преименована, а разлог за то лежи у, како кажу њене ауторке, потреби скретања пажње јавности на многобројне видове насиља у нашем друштву. На питање како је настала композиција, Наташа Губеринић, бивша певачица "Тап 011", за "Новости", каже:

- Причу о "Беовизији" покренула је екипа Плеј радија. Пристале смо да се такмичимо, али да учешћем пошаљемо снажну поруку људима. Одлучиле смо да песма и кампања "Само без страха" буду усмерене на борбу против насиља над свим угроженим групама.

На то Сенићева додаје да су од првог тренутка знале да желе друштвено ангажовану нумеру:

- Обраћамо се жени која пролази кроз тежак период и желимо да зна да није сама, да може да се обрати за помоћ и започне нови живот.

Музику за "Само без страха" компоновали су Предраг Вукчевић, Марко Стојановић Луис и Петар Зоркић. Момци су укрстили таленте и створили упечатљиву мелодију, која покреће.

- Било нам је важно да видимо како јачи пол гледа на ову тему и да унесемо мушку енергију у песму, која се огледа у елементима марша - прича Наташа. - Желеле смо да нас "подигне" енергична музика. Свеједно нам је како ћемо се пласирати. Важно је само да остваримо мисију и да утичемо на то да насиље не постане део фолклора.

Слушајући матрицу, кратке мотивационе поруке саме су се исписивале.

Прочитајте још -Сашка Јанковић: Имам бољу песму за “Беовизију” него прошле године

- Трудиле смо се да истакнемо мотиве светлости, љубави, сјаја и свега што желимо да осветли пут женама које пролазе кроз мрачну фазу - истиче Уна и додаје да њихова нумера одскаче од осталих "беовизијских". - То је највише поп што смо могле да направимо. "Само без страха" је комерцијалнија и "мекша" варијанта песме од оне коју бисмо правиле само за наше уши, а разлог је то што њена порука треба да одјекне и допре до великог броја људи.

Инспирацију за текст дала им је свакодневица, а он је настао и из личног искуства.

- Све смо у неком периоду осетиле на својој кожи пресију друштва, јер су жене у Србији одрасле у патријархату и последице су и даље присутне - одсечна је Сенићева. - Овде не смеш да поменеш реч феминизам, јер има пежоративно значење. Свака од нас добијала је непристојне поруке и понуде. Ја сам "попила" отказ у Студентском културном центру кад сам затруднела. На то насиље морамо да ставимо тачку и да истичемо једнакост као приоритет у друштву.

У "Клубу срећних жена" као инструкторка "пол денса" она помаже дамама да поврате самопоуздање и храбро се суоче са проблемима али, каже, на фестивалској сцени неће бити места за плес на шипци.

- Не уклапа се, јер песма није балада. Више ћемо да марширамо, а цео наступ који осмишљава Милица Церовић биће сведен. Иначе, шипка је само реквизит и људи погрешно тумаче плес у којем се он користи. Сам покрет те оснажи и видиш лепоту у себи - прича некадашња чланица првог женског реп састава "Бичарке на трави".

КАМПАЊА СЕ НАСТАВЉА

- ДОБИЛЕ смо огроман број драгоцених порука од жртава различитих облика насиља, које нам се захваљују што смо покренуле ову важну тему. И по завршетку "Беовизије" наставићемо да се бавимо положајем жена у Србији кроз кампању "Само без страха", уз прикупљање новца за све оне којима је неопходан - каже Наташа.