ЈЕДИНСТВЕНО музичко задовољство очекује у уторак увече (21.00) посетиоце у Коларчевој задужбини, на концерту групе "Лачни Франц", уз специјалну гошћу Ању Рупел, некадашњу певачицу "Видеосекса". Легендарни Зоран Предин, који је, пре неколико година, обновио рад "Лачног Франца" са младим музичарима, најављујући концерт, шаљиво je рекао да изгледа лоше јер му недостају београдски витамини, па нема сумње да ће вечерашњи наступ бити "лековит" - и за њега, и за публику која га сваке године топло поздрави. Концерт је назван "Акустични пољубац" по актуелном албуму "Лачног Франца", али и, како каже Зоран, због 14. фебруара, Дана заљубљених.

- Одсвираћемо акустичне верзије мојих најпознатијих песама уз неколико нумера групе "Видеосекс" које нисте чули уживо већ 30 година - најављује Предин за "Новости".

* У "Коларцу" сте већ неколико пута наступали?

- Велика ми је част да свирам тамо. То је једна од најакустичнијих дворана у региону. У њој сам имао концерт "Трагови у сјети" са Матијом Дедићем и "Коса боје сребра" са својим квартетом.

* "Лачни Франц" сте основали пре 40 година. Шта је било најлепше, а шта најтеже у том периоду?

- Пуне дворане и задовољна публика су најлепша награда, а најтеже је било у оним тужним годинама рата, када се није свирало.

* Југославија је Ању Рупел осамдесетих гледала као секс- -симбол?

И ЧЕКА И ЧАКА ЛЕГЕНДАРНИ Арсен Дедић давно је написао препев за велики хит "Лачног Франца", нумеру "Чакај ме", и песма се у тој верзији зове "Чекај ме". Интересантно, многим овдашњим љубитељима дражи је оригинални текст на словеначком. - Драго ми је због тога - искрено ће Зоран за наш лист. - Арсенов препев "Чекај ме" помогао је у разумевању песме, па се сада понеким људима чини да разумеју словеначки текст. Ја је певам пола-пола.

- Она је тада потпуно заслужено узбуђивала мушку машту. Била је уз Маргиту Стефановић права принцеза новог таласа. Још увек је врло шармантна, уз глас који обара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Зоран Предин: Гласно, страсно и бескомпромисно

* Да ли сте у контакту са некадашњим члановима "Лачног Франца"?

- Момци одавно више нису у музици. Продали су инструменте и баве се својим занатима. Наговарам их да 22. јуна у Марибору, када ћемо славити 40 година од настанка групе, одсвирамо концерт заједно.

* Има ли нових заједничких планова са Матијом Дедићем?

- Како да не. Управо сам завршио снимање албума "Зоран пева Арсена", на којем сам 12 Арсенових тема преаранжирао у џипси-свинг и снимио их уз пратњу Дамира Кукурузовића и његове "Ђанго груп". Матија је гост на клавиру у четири песме.

* Актуелна је сарадња са Сергејем Ћетковићем?

- Позвао ме је да заједно отпевамо његову предивну песму "Стари мој". Снимили смо прву верзију у Загребу, али смо касније одлучили да отпевам још вишу лагу кад ухватим мало времена.

* Шта вам, као музичару који наступа широм бивше СФРЈ, данас значе границе?

- Нама који знамо како је било без њих, оне су само губитак драгоценог времена. Сањам о дану када ће поново да падну.

* Какви су вам планови за 2019?

- Објављена ми је недавно друга књига кратких прича "Главом кроз зид". Крајем фебруара излази поменути албум "Зоран пева Арсена". У марту и априлу имам гала-концерте у Загребу и у Љубљани. Режисер Слободан Максимовић започео је снимање филма о мени, радни наслов је "Праслован". У јуну, на тај велики концерт "Лачног Франца", довешћемо аутобусима у Марибор фанове из целе бивше Југославије.